Gå til hovedindhold

Mille Dinesen: ”Jeg tror på, at tro kan flytte bjerge”

15. november 2016
Kort fortalt

Det har taget Mille Dinesen 16 år og et utal af forsøg med alternativ medicin at finde sit fundament. Nu har hun skrevet en bog sin vej til et sundt liv i balance.

Thumbnail


Tekst: Ninett Rohde

Mille Dinesen kommer ind på Restaurant Saint Jaques på Østerbro. Hun kommer direkte fra træning til Vild med Dans. Når hun ikke quickstepper rundt på dansegulvet eller arbejder på sit nye sundhedssite, er hun ude og promoverer sin nye bog ”Min egen vej – Inspiration til et sundt liv i balance”. Hun sætter sig, og inden jeg når at spørge hende om noget som helst, er hun allerede i gang. 

”Det der med bare at mose derud af, som jeg skriver om i bogen, er jo egentlig det, jeg gør lige nu. Men forskellen er bare, at nu er jeg bevidst om, at jeg går udover grænsen. Nu ved jeg, at jeg skal tage mig tid til at finde min balance igen bagefter,” siger hun. 

Sundhed fylder meget

I bogen fortæller Mille blandt andet om at følge sin egen mavefornemmelse, at tage ansvar for eget liv og hendes forsøg på at bygge bro mellem den konventionelle og alternative verden. Titlen understreger, at det i Milles øjne er en bog, der skal inspirere, men ikke diktere.

”Det er sindssygt vigtigt, at den her bog fortæller om min vej. Jeg tror ikke på, at der er to mennesker, der er ens. Der har været en bølge af sundhedsdiller over de seneste år, men jeg tror ikke, at man bare kan tage sådan en dille og så krænge den ned over sit liv, og så er alt godt. Hvad der virker for mig, virker ikke nødvendigvis for dig. Man skal lytte til sin krop,” siger hun og fortsætter:

”Sundhed fylder meget for mig, og hele pointen med bogen er, at hvis folk bare kan tage en my af det, der står i min bog, og inkorporere det i deres liv og mærke, at det gør noget godt for dem, så er jeg rigtig glad. Så det er en inspirationsbog til alle mennesker - ikke kun til folk med en kronisk diagnose,” siger hun.

Nej tak til medicin

Mille Dinesen fik for 16 år siden stillet diagnosen sclerose. Mange er siden blevet i tvivl, om hun nu også har sclerose, og Mille tror heller ikke meget på det selv. Men om diagnosen passede eller ej, så satte den gang i en helt ny interesse for hende.

Da hun i sin tid fik diagnosen, begyndte hun at tage medicin. Men hun fandt hurtigt ud af, at det på ingen måde var den vej, hun ville gå. 

”Jeg fravalgte medicin ret hurtigt. Det var et valg, jeg tog. Siden har jeg brugt 16 år på at lytte til min krop og prøve en masse forskellige løsninger af. Men der findes ingen ”Quick fixes”. Jeg synes personligt, at vi i høj grad symptombehandler i stedet for at årsagsbehandle. Vi går op til lægen og siger: ’Jeg er syg, giv mig en pille, jeg skal på arbejde i morgen.’ Vi lever i et samfund, hvor folk har for travlt til at stoppe op og lytte til deres krop,” siger hun.

En bro mellem to verdener

Da Mille stoppede op, sagde hendes fornemmelse hende, at hun skulle klare sit livs krise uden medicin. Men fordi hun fravalgte medicin, så betyder det ikke, at hun har valgt side.

”Jeg hænger ikke den konventionelle lægeverden ud og siger til folk: ’Come on. I skal bare spise nogle gulerødder, så bliver alt godt.’ Det gør jeg slet ikke. Jeg ved godt, at det ikke er sådan, det hænger sammen. Jeg prøver bare at sige, at man godt kan bygge bro mellem de to verdener,” siger hun. 

Det er vigtigt for Mille at understrege, at medicin kan være lige så godt, som nogle af de alternative muligheder. 

”Hvis man har brug for medicin, så skal man have medicin. Men jeg taler for, at man sagtens kan kombinere det med noget alternativt for måske at få et endnu bedre udbytte,” siger hun. 

Undersøg dine muligheder

Mille valgte den alternative vej uden medicin. Men hun lægger vægt på, at intet af det, hun siger, skal forstås som kritik af andre, der gør noget andet.

”Jeg mener 100 procent, at man skal tage ansvar for sit eget liv, og jeg mener det selvfølgelig også, selvom folk har diagnoser. Men det er ikke, fordi jeg mener, at de bare skal tage sig sammen, jeg mener bare….”…hun lader ordene hænge i luften, mens hun tænker længe over næste del af sætningen. 

”…Hvis man får en diagnose, og lægen siger: ’Du skal tage de her piller, du skal tage så og så mange, det skal du gøre resten af dit liv, og det starter fra i dag,’ Så er jeg bare fortaler for, at man undersøger mulighederne; får en second opinion eller snakker med folk, der har gjort noget andet,” siger hun. 

En smule hokus-pokus 

Hun tænker meget over, hvad hun siger, for hun ved, at det er et følsomt emne, og hun ved, at flere folk med sclerose til tider har følt sig truffet af det, hun har sagt. 

”Det er pisse skrøbeligt at snakke om, det ved jeg. Jeg ved, at der er nogen, der har det meget værre end mig. Jeg vil dem intet ondt, jeg håber, at det her kan lige det modsatte – at det kan inspirere,” siger Mille. 

Hendes mantra om at tage ansvar for sit eget liv handler ikke om at banke folk i hovedet. Det handler i bund og grund om, at hun selv har en ukuelig tro på det, og hun ved, hvor meget det har betydet i hendes liv.

”For mig har det været en enormt god følelse, at jeg kunne gøre noget selv. Man er jo sig selv nærmest, og man kender sig selv bedst. Jeg tror på, at hvis man har positive tanker, så smitter det af. Hvis man tror på, at man kan, og at man nok skal klare den. Det bliver en smule hokus-pokus-agtigt, men jeg tror på, at tro kan være med til at flytte bjerge,” siger hun. 

Mille har flyttet sine bjerge ved hjælp af fem forskellige elementer, der danner hendes fundament. Med Body-sds, sund kost, en bunke kosttilskud, meditation og psykologsamtaler kan hun holde styr på sin krop og sit sind. 

Find dit fundament

Netop sindet, er også en stor del af det, hun allerbedst kan lide ved bogen.

”Jeg synes, den er blevet virkelig pæn,” siger hun og griner.

”Men hvis jeg skal grave lidt dybere… Da Scleroseforeningen fejrede deres 50-årsjubilæum, holdte jeg en tale. Hvis jeg kunne bytte ordet ’sclerose’ ud med ’en hvilken som helst ubalance’ i den tale, så ville det stykke i bogen være det, jeg bedst kunne lide. Den tale beskriver virkelig godt de følelser og tanker, man går igennem, når man oplever en sjælerystelse. Men ellers skal det være interviewet med min psykolog. Hun siger virkelig mange kloge ting, og det er SÅ vigtigt at få det mentale med,” siger hun.

Da Mille først kastede sig ud i at rette op på den ubalance, hun følte, fokuserede hun kun på sin fysiske sundhed. Men da hun sad derhjemme alene i sin sunde krop og alligevel var ulykkelig, indså hun, at hendes sind også have brug for hjælp. 

Nu holder hun balancen både fysisk og psykisk ved hjælp af sit fundament – og opfordrer alle andre til også at finde deres. 

Der er ingen kommentar endnu

Tilføj kommentar

Dit navn Anonym

Ren tekst

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
Vær opmærksom på at din kommentar er offentlig.