Gå til hovedindhold

Mod bjergenes top i kampen mod sclerose

20. august 2015
Kort fortalt
De 158 deltagere i Cykelnerven 2015 kørte til toppen af Alpe d’Huez og dermed også til afslutningen på Scleroseforeningens cykelevent med trætte ben, solskoldede overarme og spandevis af stolthed. Med deres store sportslige præstation samlede de mere end 2,5 millioner kroner ind til forskning i sclerose. Scleroseforeningens journalist, Sandra Holmgaard, var med hele vejen og skrev denne reportage, som har været bragt i den seneste udgave af medlemsbladet Lev med SCLEROSE.
Thumbnail Sveden driver ned i øjnene, udtrykket er koncentreret og næsten sammenbidt. I det sekund målstregen krydses, flækkes ansigterne i store, stolte smil.Det er lige her, på toppen af Alpe d’Huez, at punktummet på Cykelnerven 2015 skal sættes. Gennem tre dage i juni har 158 ryttere kæmpet sig igennem 359 stejle kilometer med  hårnålesving og smalle bjergveje. De har nået bjergtoppe så langt over trægrænsen, at kun  rå klipper og sne er i syne. Det gør Cykelnerven til Danmarks hårdeste  elgørenhedscykelløb, og nu, på toppen af Alpe d’Huez, får champagnen endelig lov til at flyde. Tilråbene bliver højere og højere, efterhånden som rytterne heppes i mål. 

Store mænd græder ikke

Rytterne i det petroleumsblå cykeltøj fylder godt op i landskabet, og da den sidste rytter  kommer over målstregen, er stemningen på kogepunktet, og for rigtigt mange sidder følelserne helt uden på tøjet.»Man siger, at store mænd ikke græder, men jeg har besejret de legendariske Tour de  Francebjerge som Col de la Madeleine, Col du Galibier og Alpe d’Huez,« siger 57-årige Asger Christensen fra Team Sønderjylland med et meget stort smil og halvblanke øjne.

Der fældes tårer, fordi de forstår

Hver især har de kæmpet den samme kamp på de samme bjerge – og de har knoklet det meste af året for at skaffe sponsorater og samle penge ind til forskning i sclerose. »Min søster har levet med sclerose i 15 år. Vi kørte op ad Colde la Madeleine på hendes  fødselsdag, så det var en særlig dag for mig. Jeg er glad for, at jeg kan være med til at støtte forskningen i sygdommen,« siger Mogens Vestergaard fra Team Midtjylland.

Danmarks hårdestecykelevent

»Det, der venter jer de næste tre dage, er en udfordring for jernmænd,« sagde Jens Kasler, chefguide i VeloTours og medarrangør af Cykelnerven, aftenen før den allerførste etape. For mange af rytterne var bjerggiganterne i Alperne samtidig det første møde med bjergcykling nogensinde. I kulisserne anede man en vis nervøsitet forud for strabadserne. Det gjaldt også  hos Scleroseforeningens ambassadør Stig Rossen, der var noget spændt på, om han overhovedet kunne klare det.»Men det blev én af de største personlige sejre i mit liv. Jeg har overvundet mig selv, når det var allerhårdest. Og det er en sejr at vide, at jeg har knoklet for at støtte forskning i  sclerose,« fortæller sangeren.

Cykelnerven gav 2,5 millioner kroner

Og der er god grund til at fejre sejren på toppen af Alpe d’Huez. De 158 deltagere i Cykelnerven 2015 har samlet mere end 2,5 millioner kroner ind. »Det var et meget bevægende øjeblik, da rytterne krydsede målstregen på Alpe d’Huez. Her fejrede vi de store anstrengelser på cyklerne i Alperne, men i lige så høj grad fejrede vi  lytternes store arbejde med at fundraise midler til forskning i sclerose. Jeg glæder mig allerede rigtigt meget til Cykelnerven 2016,« siger Ann Leistiko, marketingchef i Scleroseforeningen. 
Der er ingen kommentar endnu

Tilføj kommentar

Dit navn Anonym

Ren tekst

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
Vær opmærksom på at din kommentar er offentlig.