Gå til hovedindhold

Mulighed for at vælge at overgå til ny førtidspension

22. maj 2013
Kort fortalt
I perioden omkring den 29. maj forventer vi, at alle, der modtager førtidspension, får et brev fra Udbetaling Danmark med information om muligheden for at skifte. Scleroseforeningen tilbyder rådgivning, inden du træffer dit valg

Hvis du er modtager af førtidspension tilkendt før 1. januar 2003, modtager du i løbet af foråret et brev med information om muligheden for at skifte samt en omvalgsblanket.

Omvalget kan foretages frem til udgangen af december 2013. I brevet bliver du informeret om den vejledning og prøveberegning, som man kan få på www.borger.dk og hos Udbetaling Danmark. Du skal dog være opmærksom på, at du også har ret til at modtage vejledning hos kommunen. Udbetaling Danmarks vejledning fortæller dig , hvad du vil få udbetalt på den såkaldte nye pension samt konsekvenserne ved overgang til folkepension. Beregningen giver et øjebliksbillede og fortæller ikke om, hvad der sker, hvis dit funktionsniveau og din situation i øvrigt ændrer sig. Merudgifter jf. servicelovens §100 og samspillet til pensionsreglerne tager beregneren ikke højde for.

"Derfor er det Scleroseforeningens anbefaling, at man meget nøje overvejer fordele og ulemper ved at skifte. En overgang til ny førtidspension kan umiddelbart se større ud for nogle - på eksempelvis mellemste førtidspension. Men man skal være opmærksom på, at pensionen er sammensat af en lang række forskellige satser og tillæg, som påvirkes af omvalget. For eksempel er boligydelsen lavere, hvis man skifter til nye pensionsregler, og efter de nye regler kan en førtidspension frakendes, hvis din arbejdsevne på et tidspunkt bliver væsentlig bedre.

Der er derfor flere grunde til, at du ikke skal sige ja til at skifte, medmindre du har rådført dig med nogle, som har indsigt i reglerne. Har du først sagt ja, så er valget bindende, og du kan ikke fortryde! Der er tale om en administrativ overflytning og dermed ikke en afgørelse, som du kan klage over," siger Ledende socialrådgiver i Scleorseforeningen, Nadia Buchard.

Du er velkommen til at kontakte Scleroseforeningens Socialrådgivning, inden du træffer dit valg, på telefon 3646 3646

Der er ingen kommentar endnu

Tilføj kommentar

Dit navn Anonym

Ren tekst

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
Vær opmærksom på at din kommentar er offentlig.