Gå til hovedindhold

Palle skriver, fordi han kan…

9. februar 2016
Kort fortalt
Hvis der er noget, man pludselig ikke kan længere som følge af ens sclerose, hvad kan man så i stedet? Palle Sandager fra Aarhus tror på, at alle mennesker har skjulte ressourcer og uopdagede evner. I hans tilfælde har sclerosen gjort ham til børnebogsforfatter
Thumbnail

"Jeg har brug for at lave noget. Og jeg kan skrive. Det er noget af det eneste, jeg kan. Jeg sidder med en klap for øjet og bruger kun venstre hånd. Men jeg skriver.”

Sådan fortæller Palle Diaz-Cordoves Sandager fra Aarhus om sin nye lidenskab; at skrive børnebøger.  Efter i mange år at have arbejdet som SFO-leder blev Palle sygemeldt og penisoneret i 2000. Ikke pga. sclerose, men fordi han fik en række slemme angstanfald og deraf følgende psykiske problemer. Først i 2002 fik han diagnosen sclerose.  Og den rækkefølge har måske været vigtig for hans tackling af sygdommen. ”Jeg blev ikke og er ikke så ked af diagnosen sclerose, som jeg oplever, at mange andre er. Mine psykiske symptomer forsvandt fuldstændigt, da jeg fik diagnosen, så jeg har det sådan set bedre nu. Fysisk fik jeg det kun langsomt værre i de første år. I dag er jeg hårdt ramt på min fysik, men til gengæld har jeg det godt mentalt,” forklarer han.   

To sider af alting

Det er muligvis en grund, men Palle tænker også meget over sin indstilling til livet, og med hvilke øjne han ser på sine funktionstab. ”Der er masser af dårlige ting ved sclerose, men der er også noget godt efter sygdommen. Der er to sider af alting. Og det kan ikke hjælpe kun at fokusere på det negative. Under alle omstændigheder er der jo ikke så meget at gøre ved det,” som han konstaterer. Palle har fx mødt sin kone, efter at han fik diagnosen sclerose, og han betegner hende som en af de fantastiske ting, der er sket iblandt en masse dårlige.   Små sprækker med lysPalles nye fritidsinteresse er at skrive børnebøger, men det vender vi tilbage til. Han har nemlig også udgivet en selvbiografi med titlen ”DU KAN! Lyset trænger ind ad de små sprækker”, og i den gør han meget ud af at beskrive sine overvejelser om, hvordan man kan fokusere på det positive. Han skriver blandt andet: ”Ved at forholde mig til min personlighed er jeg blevet bevidst om ”skjulte” ressourcer. Det har gjort, at jeg er blevet i stand til at bruge dem bevidst. Jeg har flere gange været nødt til at skifte spor i tilværelsen. Enkelte gange har der været tale om frivillige skift, men de fleste gange har det været nødvendige skift pga. sygdom. Det har ikke været let, men det er altid lykkedes mig at finde lys, som kunne slippe ind. Jeg har været nødt til at udnytte mine ressourcer optimalt for at klare nye gøremål. Min kunnen er blevet udvidet ved granskning af arv og påvirkning. Det har gjort mig opmærksom på ”skjulte” ressourcer. Jeg er overbevidst om, at alle har ressourcer, de ikke umiddelbart er klar over at de besidder. Det er bare med at få dem frem i lyset. De fleste vil også finde negative ting, men hvis man fokuserer på det i et positivt lys, er der som oftest ressourcer at hente.”

Hvad er min formåen?

Og netop det med de skjulte ressourcer har gjort at Palle har fået øjnene op for et talent, han ikke vidste, han havde. ”Jeg tror oprigtigt på det her med, at man skal finde sine egne ressourcer og bruge dem – og at man skal finde de ressourcer, man har, der passer til ens formåen. Jeg har tidligere spillet meget musik og tegnet meget. Da jeg ikke kunne det mere pga. min svigtende motorik, måtte jeg finde på noget andet. Jeg har brug for at udtrykke mig selv og mine følelser. Det gjorde jeg tidligere gennem at spille, tegne og male. Nu skriver jeg. Det er en anden måde at udtrykke mig på. Så jeg må skrive for at komme af med ordene.” Også det skriver Palle om i sin selvbiografi: ”Jeg har været tvunget til at glemme min faglige identitet og til at finde et alternativ. Personligt har det både været hårdt, givende og spændende. Det er aldrig rart at afgive kompetencer, men at være realistisk har i sidste ende gjort det lettere at foretage nye valg. I takt med udviklingen af min sygdom har jeg flere gang været nødt til at koordinere, hvad jeg har lyst til, med hvad jeg er i stand til. For at gøre det har jeg været nødt til at forholde mine ressourcer og ønsker til min fysiske- og mentale tilstand. Det har været svært at ændre indgroede vaner og mønstre, men det har været nødvendigt. Det er således, selvom der har været tale om tvungne omstillinger, altid lykkedes mig at tilpasse mine ønsker til min formåen.”

Jeg lærer og udvikler mig

Hvordan det lige endte med at blive børnebøger, der blev Palles primære format – han har udgivet tre indtil videre – ved han ikke helt. Og så alligevel: ”Jamen, mine bøger har børn i indskolingsalderen som målgruppe, og det er jo den aldersgruppe, jeg føler, jeg kender fra mit arbejdsliv.” Udover at Palle har fundet en ny måde at udtrykke sig på ved at kommunikere på skrift, føler han også, at han ved at have en givende hobby, kan blive ved med at udvikle sig som menneske. ”Jeg lærer noget og udvikler mig, når jeg skriver. Jeg kan se, at jeg bliver bedre til det. Mine bøger bliver bedre. Jeg er begyndt at læse andre børnebogsforfattere for at se, hvad de gør, som virker godt. Jeg kigger også på blogs, der anmelder bøger og forsøger at indarbejde deres eventuelle kritik af mine bøger,” fortæller han. I sin jagt på hele tiden at udnytte de evner, han nu har, udfordre sig selv og blive bedre, har Palle som noget nyt nu ligefrem opsøgt kritik og feedback. Udfordringen er nemlig, at hvis han spørger sine venner, så får han kun ros.  ”Mine voksenvenner siger bare: ”De er skidegode” men det kan jeg ikke bruge til noget. Der er nogen, der skal fortælle mig, hvad der ikke fungerer – og hvorfor – hvis mine bøger skal blive bedre. Og så kom jeg via Facebook i kontakt med en gammel studiekammerat fra lærerstudiet, der underviser en 4. klasse. De er ved at læse min nyeste bog lige nu, og jeg går og venter på deres tilbagemelding.  Det glæder jeg mig til. For børn i den alder siger ikke, at noget er godt, hvis de ikke synes det. Du skal gøre dig fortjent til deres ros.” Skulle du have fået lyst til at stifte nærmere bekendtskab med Palle Sandagers bøger, kan de købes på www.saxo.com.            
Der er ingen kommentar endnu

Tilføj kommentar

Dit navn Anonym

Ren tekst

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
Vær opmærksom på at din kommentar er offentlig.