Gå til hovedindhold

Palliativ behandling kan gavne flere patienter

12. december 2016
Kort fortalt

Palliativ behandling bør ikke kun være for døende. En større undersøgelse viser, at den lindrende terapiform kan give langt flere patienter, herunder sclerosepatienter, bedre livskvalitet og færre symptomer. Anbefalingen er at sætte ind tidligere i sygdomsforløbet og som en del af standardbehandlingen.

Thumbnail


Palliativ behandling bør ikke længere ses som et tilbud kun til patienter med uhelbredelig sygdom og kort levetid tilbage. En sammenfattende undersøgelse peger på, at palliativ behandling kan være en fordel for alle patienter, også sclerosepatienter, med smertefulde symptomer, hvis det benyttes tidligere i sygdomsforløbet. 

Palliativ behandling er en lindrende behandling, der normalt tilbydes, når man ikke kan fjerne eller stoppe en sygdom. Formålet er at øge livskvalitet, lindre symptomer og nedsætte smerte.  

Gavner andre end terminale patienter

Historisk set har palliativ behandling været forbeholdt patienter i terminale stadier med livstruende sygdomme, hovedsageligt indenfor kræftområdet.

Erfaringen har dog vist, at det kan gavne langt flere patienter, herunder patienter med svære smerter eller symptomer som sclerose, demens, lungesygdomme og hjertesygdomme.  

Forskere fra University of Pittsburgh School of Medicine i USA forsøgte at lave en samlet analyse af effekten af palliative behandlinger på livskvalitet, symptomlindring og overlevelse baseret på hele 43 studier med knap 13.000 ældre (gennemsnitsalder på 67 år) patienter med alvorlige sygdomme samt 2.500 familiemedlemmer. 

Forbedrer livskvalitet og symptomlindring

Generelt set viste resultaterne, at palliativ behandling forbedrede patienternes livskvalitet og symptomlindring, men ikke overlevelse. 

Nok så interessant fandt forskerne også, at palliativ behandling forbedrede patienternes og de pårørendes generelle humør og tilfredshed med sundhedsvæsenet og med den traditionelle behandling (medicinsk, fysioterapeutisk).

Og samtidig holdt patienter, der modtog palliativ behandling, sig mere fra at bruge sundhedsvæsenet og sparede derved på sundhedsudgifterne.

Bør integreres som del af standardbehandling

På baggrund af de positive virkninger med at mindske lidelser og øge livskvalitet, håber forskerne, at palliativ behandling bliver mere udbredt og kommer flere patienter til gavn – især de patienter, der lider af mange og smertefulde symptomer.

Deres anbefaling er, at palliativ behandling ikke kun begrænses som en luksus for døende patienter, men at det bør gives til flere patienter tidligere i sygdomsforløbet, og at det integreres som en del af standardbehandlinger hos alle med alvorlige kroniske sygdomme.  

Fremadrettet ønsker forskerne bedre ’cost-benefit’ undersøgelser af, hvilken gavn palliativ behandling har for samfund og for andre end terminale patienters livskvalitet. 

Man kan læse mere om studiet her

Der er ingen kommentar endnu

Tilføj kommentar

Dit navn Anonym

Ren tekst

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
Vær opmærksom på at din kommentar er offentlig.