Pres fra handicaporganisationer vælter ny servicelov
Af Lars Bøgeskov
Kommunernes og KLs ønske om en enklere og billigere sagsbehandling bliver ikke til noget i denne omgang. Regeringens forslag til ny servicelov ville nemlig ifølge handicaporganisationerne forringe muligheden for en helhedsorienteret sagsbehandling, retten til en individuel vurdering og klageadgangen for mennesker med handicap. Og socialminister Manu Sareen har lyttet.
”Jeg har valgt at udsætte lovforslaget. Vi har fået høringssvar, hvor de fleste er ret kritiske, særligt dem fra handicaporganisationerne,” siger Manu Sareen i dag til blandt andet Politiken.
I Scleroseforeningen modtages nyheden med tilfredshed.
”Det var et lovforslag, der tilgodeså kommunernes ønske om forenklet administration og ofrede de handicappedes retsstilling og ønske om individuel sagsbehandling. Stik imod de politiske intentioner, som ministeren og et flertal for i Folketinget var enige om. Derfor er jeg glad for, at blandt andet vores eget høringssvar har haft effekt,” siger direktør i Scleroseforeningen Mette Bryde Lind, der roser Manu Sareens mod og handlekraft.
”Ministeren har haft mod til at trække et forslag, der har været længe undervejs, fordi han opdager, at det ikke lever op til hans politiske intentioner. Det er prisværdigt,” siger Mette Bryde Lind.
Handicaporganisationer med i proces
Manu Sareen undrer sig i dagens kommentarer over handicaporganisationernes kraftige kritik, ”fordi nogle af kritikerne har været med undervejs”.
”Vi var inddraget i en embedsmandsproces, hvor vi fik at vide, at flere af forslagets grundpiller ikke stod til at ændre. Derfor var vores mulighed for indflydelse meget lille,” siger Mette Bryde Lind.
Blandt andet stod kommunernes ønske, om at mennesker med alvorlige sygdomme og handicap fremover skulle opdeles i tre nye målgrupper med indbyrdes stringent afgrænsede muligheder for indsatser, ikke til at ændre.
”Det er grundlæggende en tænkemåde, som vi fortsat vil kæmpe imod i tiden op til et nyt lovforslag bliver fremsat,” siger Mette Bryde Lind.
”Mennesker med sclerose er ikke en standardvare, der kan stoppes ind på afgrænsede hylder – de er alle individuelle personer med hver deres eget behov og problemstillinger.”
Arbejdet med at gøre ministeren og folketingets politikere opmærksomme på forslagets mangler er sket i et tæt samarbejde mellem Danske Handicaporganisationer (DH) og de enkelte handicaporganisationer.
”Det viser, at det betyder noget at stå sammen,” siger Mette Bryde Lind.
Læs høringssvaret herunder: