Gå til hovedindhold

Søren måtte vente 3,5 måned på at skifte medicin

11. april 2017
Kort fortalt

Da Søren blev scannet på grund af nye sclerosesymptomer, viste scanningen, at han burde skifte medicin. Men det fik han først at vide efter 3,5 måneds ventetid.

Thumbnail


Det hele starter med en svimmelhed, som får Søren til at hive fat i sin scleroseklinik på Glostrup Hospital d. 21 september sidste år. Samme dag får han en tid.

”Lægen tjekker mig igennem, og kan ikke få øje på noget særligt, men synes, at jeg skal scannes hurtigt, så de er sikre på, at der ikke er noget galt,” erindrer Søren.

Halvanden uge senere bliver han MR-scannet.

Søren får at vide, at der cirka går en uge, før scanningsbillederne ryger videre til en læge. Derfra vil han blive kontaktet, hvis der er forandringer på billederne. Hvis ikke får han en skriftlig besked i sin e-boks.

Men der sker ikke noget.

Søren rykker ad flere omgange, men føler flere gange, at han bliver mødt af en afvisende og irriteret sygeplejerske. Hun understreger, at det tager den tid, det gør, og at han må vente eller klage, hvis han er utilfreds.

”Jeg forklarer hende, at jeg kun ringer, fordi jeg er bekymret og utryg ved, at lægen i starten vil have mig til en akutscanning, og at jeg så pludselig intet hører fra dem,” fortæller han. 

Må selv presse svaret frem

I slutningen af december står Søren i receptionen på scleroseklinikken på Glostrup Hospital. Han er her egentlig for at hente sin sædvanlige medicin, men er efterhånden sikker på, at hans scanningsresultater er blevet forlagt i en bunke af travlhed efter tre måneders venten.

Han spørger igen ind til resultaterne. Der ligger faktisk et delvist resultat, kan sygeplejersken fortælle, inden hun forsvinder ind til en læge. Lidt efter kommer hun tilbage.

”Hun beklager meget, at jeg har ventet så længe på resultatet, og fortæller, at de kan se, at der er nogle nye pletter i hjernen. Hun siger, at det er små forandringer, og at der derfor ikke skal ske noget medicin-skift,” fortæller Søren.

Han får en tid hos overlægen d. 29 december, så han kan høre nærmere om de nye pletter i hjernen. På dagen bliver tiden aflyst. 

Den nye tid hedder 5 januar. Men den bliver også aflyst.

Resultatet tager en ny drejning

Efter tre en halv måned, et utal af rykkere og to aflyste tider får Søren endelig mulighed for at møde en overlæge, der ved, hvad scanningsbillederne viser.

”De resultater, som overlægen kan aflæse på billederne, stemmer ikke helt overens med det, som sygeplejersken fortalte mig. Lægen siger nemlig, at det drejer sig om forandringer både i hjernen og i rygmarven,” fortæller Søren.

”Lægen råder mig til at skifte over til noget skrappere medicin, da han mener, at den medicin, jeg tager, åbenlyst ikke virker godt nok, når der nu kom de ekstra pletter.”

Herefter går det stærkt med nye scanninger, blodprøver og opstart af ny medicin.

Udfordringer for landets scleroseklinikker 

Sørens historie er en ud af flere, som viser, at det er svært for landets scleroseklinikker at følge med.

”Ressourcerne er ikke fulgt med antallet af patienter,” fortæller Jette Frederiksen, som er professor og overlæge på neurologisk afdeling på Rigshospitalet i Glostrup.

Hun forklarer, at de, ligesom mange andre scleroseklinikker i landet, har været ekstremt presset. I RegionHovedstaden har der endvidere oven i været start på den nye sundhedsplatform – et ufærdigt IT-system, der tager tid og ressourcer fra afdelingens læger samt et presset arbejdsmiljø.

”Der er blevet trukket ressourcer ud af ambulatoriet af flere grunde. Dels har indførelse af sundhedsplatformen medført, at to ud af fem læger har været på ekstra kurser for at blive superbrugere. Det betyder på kort sigt, at vi har måttet undvære dem, men på lang sigt gør det dem forhåbentlig bedre til systemet,” fortæller Jette Frederiksen

”Dels har sundhedsplatformen også gjort, at lægerne nu skal til at dække mange sekretærfunktioner. Samtidig er der tilfældigvis nogen, der af forskellige andre grunde har været sygemeldt oveni den stressede situation,” forklarer hun.

 

Søren ønsker ikke at fremstå med sit fulde navn. 

Der er ingen kommentar endnu

Tilføj kommentar

Dit navn Anonym

Ren tekst

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
Vær opmærksom på at din kommentar er offentlig.