Scleroseforeningen sætter nåle i patienterne
Scleroseforeningen har netop fået en forskningsbevilling fra Sundhedsstyrelsen til at undersøge akupunkturs effekt af symptomer og inflammation i sclerosepatienter. Projektet ønsker bl.a. svar på, om akupunktur kan påvirke patienters immunsystem i en gunstig retning?

Et par nåle i ryggen hjælper tusindvis af danskere mod smerte i hoved, ryg, nakke og knæ.
Men akupunktur kan muligvis også lindre smerte og forbedre livskvalitet og træthed hos sclerosepatienter.
Alternativ behandling udbredt
En begrænset effekt af medicinsk behandling betyder, at et stort antal sclerosepatienter opsøger alternativ behandling.
Det viser bl.a. en undersøgelse, som Scleroseforeningen lavede i 2013, hvor over halvdelen af medlemmerne fortalte, at de har benyttet alternativ behandling indenfor et år. Heraf var akupunktur langt den hyppigste behandlingsform.
Uklart hvad akupunktur gør
Men effekten af akupunktur er lettere diffus, og det er uklart, hvad der sker i patienternes krop.
”I andre sygdomme har det vist sig, at akupunktur kan nedsætte niveauet af inflammation i kroppen, men indenfor sclerose ved vi meget lidt”, fortæller projektets ansvarlige leder cand.scient.san Kirsten Hanehøj.
Kan akupunktur hæmme inflammation?
Scleroseforeningen vil derfor med dette projekt kigge dybere ned under nålene og undersøge to ting: 1) om man kan måle effekten af akupunktur i blodet, og 2) om der er en sammenhæng mellem de målte ændringer i blodet og patienternes egne oplevelser af symptom-lindringer.
”Håbet er, at projektet kan bygge bro mellem konventionel medicin og akupunktur som alternativ behandling ved at kombinere objektive måleparametre i blodet med subjektive patientoplevelser. Formålet er derigennem at skabe en platform for bedre dialog om akupunktur mellem behandlere, patienter og forskere”, forklarer Kirsten Hanehøj.
BOKS 1. Projektets videnskabelige baggrund, kort fortalt:
Kan akupunktur hæmme sclerosepatienters inflammation i blodet, og hvis ja, hvordan er den målte ændring koblet til patienternes egen oplevelse af behandlingen? Det er hovedspørgsmålet i Scleroseforeningens nye forskningsprojekt, der påbegyndes her i efteråret.
Hos sclerosepatienter er der i blodet en ubalance af bestemte immunproteiner, der medfører en øget inflammation. Ved at måle på disse proteiner hos patienterne før, under og efter en serie af akupunkturbehandlinger vil man kunne afsløre, om akupunktur kan påvirke immunsystemet i en mere gunstig retning og hæmme inflammation. Samtidig vil man kunne se, om denne forandring i blodet også er koblet til en lindring af patientens symptomer.
BOKS 2. Patienter og forløb:
Der skal bruges en gruppe på 60 sclerosepatienter, hvoraf 40 vil modtage et individuelt akupunkturforløb over 1-2 måneder med ca. 10-12 behandlinger. De resterende 20 patienter vil fungere som en kontrolgruppe, der efterfølgende tilbydes 3 akupunkturbehandlinger som tak for deltagelse.
Før, under og efter behandlingsforløbet rapporterer deltagerne via telefon-interview deres oplevelser af behandlingens virkning på symptomerne, og afgiver blodprøver til undersøgelse af inflammation.
Patienterne skal være så ensartede som muligt. De skal f.eks. være på samme medicinske behandling og må ikke have kraftig funktionsnedsættelse (EDSS >7). Når projektet er klar til at starte, vil Scleroseforeningen rekruttere patienterne gennem hjemmeside og sociale medier.
BOKS 3. Pulje til forskning i alternativ behandling:
Sundhedsstyrelsen afsatte i april 2016 en pulje på 4 mio. kr. til forskning i alternativ behandling. Puljen kunne udelukkende søges af patientforeninger, og Scleroseforeningen blev bevilliget 850.000 kr. til et projekt om akupunkturs påvirkning af inflammation hos sclerosepatienter.
Projektet indledes her i efteråret og skal efter planen være gennemført inden 31. dec 2017. Det har overskriften ”Effekt af akupunktur på cytokin-niveauer i blodet hos sclerosepatienter – et interventionsstudie”, og bliver ledt af cand.scient.san Kirsten Hanehøj.