Gå til hovedindhold

Scleroseforeningens direktør: ”DR’s Detektor afsporer vigtig debat om medicin”

7. april 2016
Kort fortalt
Scleroseforeningen fastholder synspunkt: Udgifterne til sygehusmedicin er ikke en tikkende bombe. Og foreningen bakkes op af flere økonomer.
Thumbnail

Efter tip fra Scleroseforeningen tjekkede DR-programmet Detektor i aften udviklingen i det offentliges udgifter til sygehusmedicin. En debat, der har fyldt meget, og hvor det er fremstillet som om, at stigende udgifter til medicin er en ”udgiftsbombe under hele sundhedsvæsenet”. Scleroseforeningen har lavet en beregning, der viser, at udgifterne nok er høje, men at tale om en udgiftsbombe er en overdrivelse.

”Tallene viser, at udgifterne i dag er på niveau med 2010, og at de faktisk i en årrække mellem 2010 og 2015 har været faldende. Derfor sendte vi vores tal til Danmarks Radio efter at have tjekket dem med to uafhængige sundhedsøkonomer,” siger direktør Klaus Høm.

Ikke tale om udgiftsbombe

Vores tal viser sort på hvidt, at der ikke er tale om en udgiftsbombe. I studiet tog udsendelsen en drejning. Umiddelbart inden udsendelsen oplyste DR-journalisterne, at en af de sundhedsøkonomer, der har faktatjekket tallene i Scleroseforeningens beregning, nu undsagde dem. Den oplysning blev Scleroseforeningens direktør præsenteret for i DR-byen. Og det ændrede præmissen for interviewet, hvor Scleroseforeningen nu skulle forholde sig til nye tal og til påstanden om, at Scleroseforeningens tal var ukorrekte. Tallene var nu baseret på ”løbende priser” og ikke ifht. et såkaldt prisindeks. I den regnemodel ser udviklingen anderledes ud, og Detektor fremlægger det som, at ”det er den eneste rigtige måde at beregne det på”. Det passer dog ikke.

Økonomer bakker Scleroseforeningen op

Scleroseforeningen har talt med cheføkonom Klaus Rasmussen fra Dansk Industri, der bakker op om foreningens udsagn.
”Scleroseforeningens analyse viser, at de samlede offentlige udgifter til medicin fra 2008 til 2015 er faldet relativt til det generelle prisniveau i samfundet", siger han.
Klaus Rasmussen siger desuden, at det ikke giver mening at sammenligene tal i løbende priser over længere perioder.

Endnu en fremtrædende økonom – professor i økonomi ved Københavns Universitet - Hans Keiding bekræfter, at det ikke giver meget mening at sammenligne tallene i løbende priser, og at der ingen fast vedtaget måde er at foretage beregningerne på.

Kritik af Detektors metode

Direktør Klaus Høm kritiserer derfor Detektors metode:
”Det er decideret fejlinformation, når seerne belæres om, at der kun er én måde at lave beregningerne på. Og hvor er det ærgerligt for en så vigtig debat, at programmet bruges til at forsøge at få mig og dermed foreningen til at fremstå som utroværdige. Debatten bør handle om, hvorvidt vi har råd til at give danskerne den bedste behandling,” siger Klaus Høm og fortsætter:

”Havde jeg fået de nye tal og oplysninger på forhånd, ville jeg have sagt det samme, som jeg hele tiden har sagt: Ja, det er høje udgifter, men der er ikke sket en dramatisk udvikling. Hvis du stopper 10 danskere på gaden, vil de alle 10 være enige om, at de har hørt det som en udgiftsbombe. Det er den forståelse, vi har villet nuancere,” siger Klaus Høm, der altså bakkes op af flere økonomer i beregningerne. 

Detektor har været forelagt såvel Hans Keidings og Klaus Rasmussens udlægning inden udsendelsen, men har alligevel valgt ikke at tage dette med. 

Fastholder synspunkt

Selv efter at have set de nye tal og den udvikling, de viser, fastholder direktøren sit oprindelige synspunkt.
”Selv efter i dag at have haft lejlighed til at se den nye måde at beregne på, som Detektor fremstiller som den eneste rigtige, vil jeg fastholde foreningens argument. At tale om udgifterne som en bombe er en overdrivelse.  Vi har ønsket at nuancere en vigtig debat, og så er det en skam, at debatten skal afspores på den måde. Det er ærgerligt for debatten om medicinudgifter, og dermed ærgerligt for alle danskere – især patienterne,” siger Klaus Høm.

 

Se debatindlæg på Altinget fra 4. marts, hvor Klaus Høm kommer med samme pointe.

 

Der er ingen kommentar endnu

Tilføj kommentar

Dit navn Anonym

Ren tekst

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
Vær opmærksom på at din kommentar er offentlig.