Gå til hovedindhold

Til Afrika med sclerose

8. september 2015
Kort fortalt
Otte måneder i den danske livgarde, tre måneder i Sydafrika og en plads på dyrlægestudiet. 20-årige Mads Bjørnsen havde planlagt sin fremtid nøje for seks år siden. Men kort tid inden kufferten skulle pakkes til Sydafrika, blev alt sort.
Thumbnail Mads Bjørnsen vågner en morgen derhjemme. Han har fri nogle dage, inden han skal tilbage på Rosenborg Kaserne, hvor han er indkvarteret som rekrut. Det er som om, der er en grå plet på det venstre øje. Næste dag er pletten vokset, på tredjedagen er det helt sort på det venstre øje.  ”Jeg bliver bange og forvirret, og jeg ved slet ikke, hvad jeg skal tænke. Jeg forstår ikke, hvad der sker,” fortæller Mads, som i dag er 26 år gammel.   Mads har fået et sclerose attak, som har resulteret i en synsnervebetændelse på det venstre øje. Billetten til Sydafrika er bestilt og betalt, og om få måneder skal han afsted.   ”Jeg er tæt på at aflyse. Men min familie synes, at jeg skal tage afsted. ’Nyd det nu,’ siger de”.  

Ambition om at gennemføre 

Det ender med, at Mads tager afsted til Sydafrika. Dengang var det på en grupperejse med rejseselskabet Adventure Heart. I dag, seks år og nogle attakker senere, er det på en rundrejse som dyrlægestuderende. Sammen med 80 andre dyrlægestuderende fra hele verden har Mads været tre uger i Sydafrika og blandt andet overværet en dissektion af krokodiller, undersøgt vilde hanelefanter og fløjet i helikopter.  Foto og billedtekst af Mads Bjørnsen: ”Som noget helt exceptionelt fik vi lov til at undersøge en af de vilde hanelefanter i Krüger National Park sammen med det hold af wild life dyrlæger, som arbejder i parken. Efter at elefanten er blevet skudt med en bedøvelsespil, tager det cirka 20 minutter, før bedøvelsen virker helt. Her lytter jeg til elefantens hjerteslag".   Mads har tanker om at specialisere sig i forskning/biomedicin eller mindre husdyr.   ”Min bachelor kommer til at handle om stamceller, og hvordan de kan blive til nerveceller,” siger Mads.  Foto og billedtekst af Mads Bjørnsen: "Cape Town. Bjerget her hedder Lions Head og ligger lige ved siden af det berømte Table Top Mountain. Det minder mig om min første tur til Afrika, hvor jeg havde mere energi og overskud til både at bestige Table Top Mauntain og Lions Head, men også om hvor meget jeg har oplevet siden sidst, jeg var afsted, og hvor meget jeg nyder mit liv trods dets udfordringer”. Til trods for de begrænsninger sygdommen har givet Mads, sætter han stor pris på de oplevelser, han har fået i Sydafrika. Og selvom studiet ind i mellem kan være ret ambitiøst for en person, der får attakker i tide og utide, er Mads fast besluttet på, at han kan klare det.     ”Jeg har sat mig det mål, at jeg gør det, så lang tid jeg kan. Så må jeg jo blive smidt ud, hvis det ikke går. Det er lidt hårdt sagt, men sådan er det,” siger Mads, der har været nødt til at tage et år om, fordi han fik et attak i venstre arm lige før en eksamen. 

Se flere billeder fra turen 

Foto og billedtekst af Mads Bjørnsen: ”Både solnedgange og solopgange er helt fantastiske i Afrika. Jeg nyder det hver eneste gang. Især solnedgangen går meget hurtigt i forhold til herhjemme, og farverne dernede er meget kraftigere. Det er en helt særlig oplevelse”.   Foto og billedtekst af Mads Bjørnsen: ”En af turens højdepunkter. Billedet er taget på vores sidste dag på den faglige del af turen. Vi havde inden rejsen fået at vide, at vi ikke ville komme til at flyve i helikopter, fordi de skulle bruges til at forhindre krybskytteri, hvilket er stort problem lige nu. Men pludselig ser vi tre helikoptere flyve henover os og lave en lille opvisning, inden de lander. Herefter får vi af vide, at vi skal op og flyve i dem, samtidig med at vi forsøger at ramme reservatets dyr med paintball kugler, der er fyldt med insektmiddel, for at beskytte dyrene mod flåter med mere”.     
Foto og billedtekst af Mads Bjørnsen: ”En af de private reservater, vi besøgte. Alle knoglerne er fra de døde dyr, som rovdyrene har spist og derefter samlet ind. Der gik ikke lang tid fra den første grib var landet, til at hele området var fyldt med dem”.   Foto og billedtekst af Mads Bjørnsen: ”Jeg har altid syntes, at zebraer er spændende dyr, da ikke en eneste zebra har ens striber, og ungerne lærer morens og resten af flokkens striber at kende, og derved kan de se forskel på flokkens forskellige medlemmer”.   Foto og billedtekst af Mads Bjørnsen: ”Dette er fra min første tur, hvor jeg bungy jumpede i Victoria Falls. Jeg gjorde det også denne gang. Det er det vildeste adrenalin rush, man kan opleve”.   
Der er ingen kommentar endnu

Tilføj kommentar

Dit navn Anonym

Ren tekst

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
Vær opmærksom på at din kommentar er offentlig.