Gå til hovedindhold
TemaTarme og scleroseSe hele temaet

10 beskidte tricks!

1. februar 2018
Kort fortalt

Lev stærkt – lev beskidt. Sådan lyder tankegangen i en del ny forskning, som peger på, at vi kan få det for rent og sterilt omkring os.

De foregående sider har handlet om, hvordan du med din kost kan påvirke din mikrobiota. 

Men hvis mikrobiotaen er påvirkelig efter devisen: Jo flere bakterier, jo bedre, må der jo også være andre veje at gå end at fodre de rigtige bakterier med masser af grøntsager.

Ja, det peger meget forskning i hvert fald på.
Siden 80’erne har forskere været på sporet af, at astma og allergi kunne have forbindelse til, at vi
i den vestlige verden i dag lever i alt for rene omgivelser. Den såkaldte ”hygiejneteori” handler om, at det paradoksalt nok ikke er godt for os, når vi lever alt for fri for snavs og bakterier.  

En hel del forskning peger på, at hele vores mikrobiota – og dermed måske vores modstandsdygtighed over for alt fra Alzheimer til depression, sclerose og Parkinsons sygdom – er påvirkelig af, hvor mange bakterier og hvor meget snavs vi møder i vores hverdag.

Så måske skal du til at tænke nye veje? 


1.

Spis en nyoptrukket gulerod med lidt jord på i ny og næ og nyde et jordbær direkte fra haven, uden at det har været under hanen først. Hold dig til at børste dine champignoner og andre svampe i stedet for at skylle dem. 


2.

Lad være med at gøre hysterisk rent. Det er måske ikke verdens undergang, hvis et par beskidte støvler har fået hevet lidt mudder og bakterier ind i huset. 
 

3.

Spring børnenes aftenbad med masser af sæbe over af og til. 

 

4.

Del jeres fælles bakteriemængde i familien. Kys din mand eller kone ofte og lad bare storesøster kramme lillebror, selvom hun lige er væltet møgbeskidt ind ad døren fra børnehaven.

 

5.

Vask op i hånden. Det bliver ikke så rent som i opvaskeren, og forskning viser, at mennesker, der spiser af håndopvasket service, er bedre beskyttet mod at udvikle allergi.

 

6.

Grav i haven uden handsker og lade dine børn lege med mudder uden straks at spule dem med haveslangen bagefter. Forskning peger på, at bakterier i jorden ser ud til at kunne gøre dig både gladere og klogere.

 

7.

Anskaf dig et kæledyr eller nusse dem, du har, lidt flittigere. Du får tilsyneladende et stærkere immunforsvar af at udveksle lidt bakterier og parasitter med din hund eller kat. Der er forskning, der peger på, at spædbørn, der lever i hus med et pelsdyr, får langt større mængder af to gode tarmbakterier, der beskytter mod inflammation.

 

8.

Svøm i havet og gå med bare tæer. Udsæt din krop for naturen og dens bakterier.

 

9.

Del din seng. Forskning peger på, at mennesker, der deler seng med andre, har langt flere forskellige bakterier end mennesker, der sover alene. Måske skal Fido have lov til at overnatte i sengen, hvis du ikke har en partner eller børn. Og måske behøver dit sengetøj ikke at blive vasket to gange om ugen.

 

10.

Tag antibiotika efter aftale med lægen, når det er nødvendigt. Men kun når det er nødvendigt. Antibiotika slår effektivt langt flere bakterier ihjel, end man måske lige kunne ønske sig. Særligt de gode bakterier ser ud til at lide skade.

 

Kilder: David Perlmutter & Videnskab.dk

Tænk dig om, og brug din sunde fornuft. Man bør ikke aktivt opsøge alle slags bakterier, så du skal ikke ­pludselig begynde at putte rå kylling
i dine smoothies i fremtiden...

Der er ingen kommentar endnu