110 millioner kr. til scleroseforskningen
Et svimlende beløb på 15 millioner euro er netop tildelt et globalt sclerosepartnerskab med dansk deltagelse. Formålet er at analysere enorme mængder data og fremme individuel sclerose-behandling.

Det nye år starter med en kæmpe saltvandsindsprøjtning til forskningen i sclerose.
Det omfattende forskningspartnerskab MultipleMS, der består af 21 partnere fra Europa og USA, har her ved årsskiftet fået tildelt svimlende godt 110 millioner kroner (15 millioner euro) fra EUs Horizon2020 programmet.
Forsøge at skræddesy behandling
Partnerskabet udgøres af universiteter og virksomheder, herunder Dansk Multipel Sclerose Center på Rigshospitalet, og koordineres af Karolinska Instituttet i Sverige. Tilsammen har de en meget stor mængde data fra patienter med sclerose og raske personer.
Formålet er at gøre en indsats for både at skræddersy udviklingen og anvendelsen af behandlinger til den enkelte sclerosepatient.
Dansk sclerosecenter får 2.6 millioner kr.
I Danmark er Dansk Multipel Sclerose Center (DMSC) på Rigshospitalet en del af partnerskabet, og ud af det samlede beløb får de tildelt 2,6 millioner kr gennem projektets 5 årige forløb.
Det fortæller overlæge på DMSC, Annette Oturai, og forklarer om baggrunden for projektet:
”Sclerose er en sygdom med mange udtryksformer, hvor eksisterende behandlinger ikke kan kurere sygdommen. Effekten af nuværende behandlinger varierer meget fra patient til patient, hvilket gør det umuligt at forudsige, hvilke patienter, der vil få gavn af en given behandling".
"Det har man i EU nu valgt at gøre noget for, ved at støtte MultipleMS med en stor økonomisk satsning”.
Data fra 50.000 sclerosepatienter
”På DMSC har vi siden 1996 indsamlet kliniske data, blodprøver og spørgeskemaer ind fra sclerosepatienter og raske personer. Til EU-projektet vil vi bidrage med data fra godt 2.000 sclerosepatienter og 5.000 raske personer".
"Sammen med de andre partneres bidrag, vil projektet samlet have data fra mere end 50.000 sclerosepatienter og 30.000 raske personer til at belyse forskellige sygdomskarakteristika”, uddyber Annette Oturai.
Enorme mængder data
Projektets størrelse giver en helt ny mulighed for at samle og analysere store mængder data, forklarer professor Ingrid Kockum fra Karolinska Instituttet, koordinator af projektet:
"Hvad der er virkelig unikt ved dette projekt, er partnerskabets omfang og de enorme mængder af allerede tilgængelige patientdata, samt de mange forskellige typer af patientdata, som vil blive kombineret i projektet".
"Vores nye tiltag er, at undersøge de mangeartede karakteristika ved sclerose og anvende disse data som udgangspunkt for at identificere behandlinger, der er skræddersyet til den enkelte med sclerose”.
Sideløbende vil data fra 500 ny-diagnosticerede patienter (heraf 50 fra Rigshospitalet) blive indsamlet og fulgt i 3 år med henblik på at eftervise hovedresultaterne. Indsamlingen starter 1. juni 2017.
Konsortiets hjemmeside findes her: www.multiplems.eu