Gå til hovedindhold
TemaCorona og scleroseSe hele temaet

2.800 med sclerose kan se frem til mulig tredje vaccine tidligt

30. august 2021
Kort fortalt

Et vaccineboost bliver meget snart mulig for omtrent 2800 med sclerose i særlig medicinbehandling. Det melder Sundhedsstyrelsen ud efter at have vurderet, hvilke sygdomme og medicinbehandlinger som kan spille en betydelig rolle for, hvor godt beskyttet af coronavaccinen du er. 

OBS: Vi havde i første omgang skrevet, at færre behandlinger var inkluderet, end der er på listen. Det er nu rettet.

Inden længe vil omtrent 2.800 med sclerose få tilbuddet om et tredje vaccinestik mod coronavirus. Det står klart, efter at Sundhedsstyrelsen tidligere i dag delte en pressemeddelelse med en liste over sygdomme og medicinbehandlinger, som de vurderer, øger risikoen for smitte eller et voldsommere sygdomsforløb med coronavirus.

Sclerosebehandlingerne Ocrevus, Rituximab, Lemtrada (givet i år), Gilenya, Mayzent samt stamcelletransplantation (2-3 måneder efter endt behandling) står på Sundhedsstyrelsens liste, og det betyder, at personer med sclerose i de behandlinger inden længe får en invitation i e-boks til endnu et vaccinestik. Det fortæller vicedirektør i Sundhedsstyrelsen, Helene Probst.

I sidste uge løftede forsker Tobias Sejbæk sløret for sin forskning, der beviser, at personer i behandling med sclerosemedicinen Ocrevus ser ud til at danne færre eller slet ingen beskyttende antistoffer efter de første to vaccinestik. Han har, sammen med andre scleroseeksperter og faglige selskaber, klædt Sundhedsstyrelsen på med vigtig viden om de grupper, som har sclerose, og som de vurderer, bør få tilbud om et vaccineboost.

Og nyheden om, at Sundhedsstyrelsen handler hurtigt og husker personer med sclerose i flere medicinske behandlinger, er uhyre vigtig, lyder det fra Scleroseforeningens direktør, Klaus Høm.

”Det er enormt glædeligt, at Sundhedsstyrelsen husker den her gruppe af mennesker med sclerose og tager eksperternes vurderinger alvorligt. Det betyder meget, at de nu får muligheden for at få en tredje vaccine tidligt og forhåbentlig kunne føle sig bedre beskyttet,” siger han.

Lige nu ser Sundhedsstyrelsen på, om andre og større grupper også bør tilføjes og få muligheden for det tredje stik før resten af befolkningen. Heriblandt de ældre, som også var nogle af de første til at blive vaccineret i starten af året.

Læs Sundhedsstyrelsens anbefaling og vurdering angående revaccination med 3 vaccine her.

Det skal du vide...

  • Står din sygdom eller medicin på Sundhedsstyrelsens liste, skal du ikke selv kontakte din læge. Du vil automatisk få en invitation i din e-boks. Er det ikke sket inden for de kommende par uger, kan du kontakte den sygehusafdeling, du er tilknyttet.
     
  • Vaccinationen vil foregå på vaccinationscentrene, og der skal være gået minimum 4 uger siden dit 2. stik. Du vil enten få tilbudt Pfizer BioNTech eller Moderna.
     
  • Sundhedsstyrelsen er i gang med at udarbejde supplerende information om vaccination, målrettet den gruppe, som nu vil blive tilbudt et 3. stik.

Find Sundhedsstyrelsens liste over sygdomme og medicinbehandlinger her.

Der er ingen kommentar endnu