6 råd fra sexologen: Sådan kommer du ind til intimiteten
Der er mange forskellige årsager til, at sclerose kan påvirke sexlyst og seksualitet – både direkte og indirekte. Sexolog og sygeplejerske Else Olesen sætter dig ind i de forskellige årsager her og deler råd til at forbedre sexlivet med sclerose.
Af Matilde Nørgaard Larsen

Du oplever måske, at du har fået problemer med seksualiteten, efter at du har fået sclerose. Og det er ikke unormalt. Der er nemlig mange årsager til, at sclerose kan påvirke din seksualitet.
Sclerose kan påvirke sexlysten ved at påvirke rejsningen eller give tørre slimhinder. Føleforstyrrelser kan gøre, at det ikke længere er behageligt at blive rørt ved de erogene zoner, der plejer at virke for dig, eller gøre det sværere at få orgasme. Der kan også være smerter ved samleje. Sclerose kan også påvirke fysikken, så det ikke længere er muligt at lave samme bevægelser eller gøre brug af bestemte stillinger. Kognitive problemer kan også påvirke din seksualitet. Fatigue kan gøre, at du ikke har kræfterne til at have sex, eller at du har svært ved at holde fokus på det, der foregår nu og her.
De indirekte problemer, som kan komme på baggrund af sclerose, er nedsat lyst, ændret selvværd, præstationsangst og bekymringer for fremtiden. Din lyst kan også blive påvirket af problemer, der kan opstå mellem dig og din partner. Du kan opleve, at du trækker dig fra din partner, eller at din partner trækker sig fra dig af frygt for at presse dig.
Lad os tale om seksualiteten
Else Olesen har i sit arbejde som sexolog og gennem Scleroseforeningens netrådgivning talt med mange, hvis seksualitet er påvirket af sclerose. Fordi der er så mange forskellige grunde til, at seksualiteten kan blive påvirket, er det vigtigt at undersøge, hvor problemerne er opstået. Rejsningsproblemer kan opstå på baggrund af de nerveforandringer, som sclerose kan give, men også som følge af fatigue og inkontinens, hvor selvværd og maskulinitet kan blive udfordret. Det er vigtigt at tale med nogle, som kan hjælpe og eventuelt få medicinsk behandling for rejsningsproblemerne.
Det kan ofte være til stor hjælp at tale med nogen, hvis ikke du helt selv er klar over, hvorfor du oplever problemer med din seksualitet.
Else Olesen støder ofte på de samme problematikker, når hun taler med mennesker, hvor sclerose påvirker seksualiteten. For mænd er det særligt problemer med for tidlig udløsning, sen udløsning, rejsningsproblemer, eller en nedsat sexlyst. For kvinder er det ofte problemer med at få orgasme eller tørre slimhinder. På tværs af køn oplever Else Olesen også, at frygten kan være roden til de seksuelle problemer. Seksualiteten kan blive påvirket, fordi frygten for at miste en partner eller få svært ved at finde en partner overtager. Der kan nemlig godt opstå en følelse af, at man ikke længere kan leve op til egne forventninger.
6 gode råd om sex med sclerose
1.Tag udgangspunkt i din egen seksualitet
Først og fremmest bliver du nødt til at kigge på din egen seksualitet og se på, hvad det er, du ønsker med dit sexliv. Det næste skridt er at kigge på, om de ønsker, du har, er realistiske i forhold til din sclerose. Hvis du er forhindret i at opnå dine ønsker, kan du undersøge, hvordan du kan løse dem. Måske er det ikke muligt at nå helt derhen, hvor du gerne vil, og så kan det blive nødvendigt at justere dine mål, så de er forenelige med din sclerose. Det kan gå ud over seksualiteten og sexlysten at have fokus på alle de ting, som du ikke længere kan, fordi det kan påvirke psyken og lysten. Flyt i stedet fokus hen på det, du stadig kan.
Ved at blive klogere på din egen seksualitet, undersøger du også, hvad du godt kan lide, og hvad der fungerer for dig. Det kan være, at nogle erogene zoner har flyttet sig, efter at du har fået sclerose, og de skal findes på ny.
2. Tal sammen!
Tal med din partner! Det kan ikke siges nok, hvor vigtigt det er, at I får sat ord på, hvad det er, I hver især godt kunne tænke jer, og hvilke udfordringer og tanker I gør jer. Det er vigtigt, at du fortæller om de ting, der fylder for dig. Det kan være, at I tager uhensigtsmæssige hensyn til hinanden, fordi I ikke italesætter jeres tanker. Det kan føles grænseoverskridende at tale om dine tanker, og måske skal I have hjælp til at tale om seksualiteten fra fagprofessionelle. Det er også vigtigt at tale om, hvordan din partner kan hjælpe dig til, at I får bedre sexliv. Det kan eksempelvis være, at du har svært ved at holde koncentrationen, og I skal tale om, hvordan den bedst fastholdes.
3. Find det rigtige tidspunkt
Det kan lyde kedeligt at skulle planlægge seksuelt samvær med din partner, men det kan være en idé, hvis det særligt er medicin og fatigue, der går ind og påvirker din lyst og seksualitet. Skriv ned, hvornår du er mest træt, og hvornår du mærker færrest bivirkninger eller symptomer, og planlæg sex og intimitet ud fra det.
4. Skru op for intimitet og ned for sex
Selvom sex er vigtigt, er det lige så vigtigt at have fokus på intimiteten. Hvis du og din partner ikke kan have samleje, er det stadig vigtigt at prioritere kys, kram og at ligge tæt nøgne sammen. Det giver en stærkere intimitet, og det er nemmere at bygge ovenpå og udvikle jeres sexliv, fremfor at alt intimitet bliver droppet, fordi det ikke fører til samleje.
5. Vær nysgerrig og udnyt husets møbler
Sex behøver ikke foregå i sengen, og det er måske heller ikke det mest hensigtsmæssige sted, hvis du oplever spasmer ved at ligge fladt ned. Gå i stedet på opdagelse i huset og se, om de andre møbler kan hjælpe jeres sexliv. Måske giver sofaen eller en stol giver bedre støtte. Puder og dyner kan også foldes, så de giver støtte forskellige steder. I kan også finde inspiration online og google ’sexstillinger’. Ofte skal der kun få justeringer til for at støtte kroppen på de rigtige måder.
6. Søg hjælp
Det kan være, at du skal have hjælp udefra til at få gang i seksualiteten igen. Der er hjælp at hente hos sexologerne på Sclerosehospitalerne i Ry og Haslev. Derudover findes der sexologiske klinikker i hver region, der kan hjælpe dig og din partner. Men vær hurtigt ude, for der er ofte lang ventetid. Der findes også en række hjælpemidler til rejsningsproblemer og tørre slimhinder. Det kan også være, at du skal tænke anderledes om, hvilken hjælp du skal have. Hvis problemerne ligger i dine muligheder for at bevæge dig, kan det være, at du skal have fat i en fysioterapeut, der kan hjælpe dig med din bevægelighed.