9 råd - sov godt
Hvis du ikke sover nok om natten, kan det have konsekvenser for din hverdag. Læs med her, og få gode råd til bedre søvn.

-
Hvis du har meget tankemylder, når du skal sove, er det en god ide at distrahere tankerne. Der findes forskellige apps med beroligende lyde, eller du kan bruge lydbøger. Så kan hjernen koncentrere sig om lydene eller stemmen i stedet for tankerne.
-
Oplever du stress, når du skal sove, eller vågner om natten, kan det være en ide at have en notesbog liggende ved siden af sengen. Her kan du skrive tanker og bekymringer ned, og du kan notere dig ting, du skal huske. Når tingene er skrevet ned, skal du ikke bruge kræfter på selv at huske det til dagen efter. Det gør det nemmere for hovedet at slappe af og finde ro.
-
Dyner og puder kan bruges til rigtig mange ting, når det gælder om at få den bedst mulige søvn. Både vægtdyner og puder, der ligger ind mod kroppen, kan være med til at variere de sanseinput, kroppen får i løbet af natten. Så har hjernen noget at arbejde med om natten, og det gør, at det er nemmere at finde ro. Tyngdedyne kan afhjælpe symptomer som spasmer, uro og smerter, og puder og særligt sengetøj kan gøre mobiliseringen om natten nemmere.
-
Tal med din læge om behandling, hvis du har mistanke om, at din dårlige søvn skyldes din medicin eller andre årsager, som kan behandles. Det kan for eksempel være smerter eller overaktiv blære.
-
Det er vigtigt at skabe vaner omkring sin søvn. Du bør stå op og gå i seng på faste tidspunkter. Ved at gøre det samme hver aften inden du skal sove, skabes der ritualer, som kroppen forbinder med at sove.
-
Koffein, alkohol og sukker er alt sammen med til at give en dårlig nattesøvn. Man bør heller ikke spise store portioner eller træne lige inden sengetid, da det er med til at vække kroppen.
-
Soveværelset bør kun bruges til at sove i, så vænnes kroppen til, at i soveværelset sover man. Det er også en dårlig ide at ligge længe i sengen, hvis ikke man sover.
-
Vågner du om natten, så lad være med at kigge på klokken. Det kan være med til at skabe stress over at vågne. Ligger du vågen længe, bør du forlade soveværelset, indtil du er klar til at sove igen.
-
For at skabe en stabil døgnrytme er det vigtigt med faste morgenritualer til at sparke dagen i gang. Derudover er det vigtigt at få dagslys som noget af det første.
Kilde: Neurologisk afdeling, Aarhus Universitetshospital, Ditte Kirk Nielsen, sygeplejerske på Sclerosehospitalet, og Poul Jennum, overlæge på Dansk Center for Søvnsygdomme og professor i neurofysiologi.
Hvornår skal du søge hjælp?
Ifølge Ditte Kirk Nielsen bør du søge hjælp for dårlig søvn, når det begynder at påvirke din hverdag i sådan en grad, at du har svært ved for eksempel at passe job eller være forælder. Start med at kontakte egen læge. Det er vigtigt at huske på, at det er meget individuelt, hvornår manglende søvn er et problem. Derfor findes der heller ikke en fast formel for, hvornår man bør søge hjælp.