Gå til hovedindhold

Årsag til tab af myelin undersøges

15. august 2014
Kort fortalt

Forskere ved Syddansk Universitet vil i et projekt forsøge at finde årsagen til, at immunsystemet hos mennesker med sclerose, angriber og nedbryder nervernes isolering, myelin

Forskningsstøtte 2014: Hos mennesker med sclerose sker der en nedbrydning af den substans, der isolerer nerverne, som kaldes myelin. Professor Trevor Owens og hans forskergruppe ved Institut for Molekylær Medicin ved Syddansk Universitet i Odense vil i et projekt forsøge at finde ud af, hvorfor immunsystemet nedbryder myelin, og hvordan det foregår. Projektet har modtaget 581.875 kroner i støtte fra Scleroseforeningen.

Ved rygmarvsprøver af sclerosepatienter har man i rygmarvsvæsken fundet antistoffer, der er rettet mod særlige dele af myelin. Man ved ikke, om disse antistoffer er medvirkende til udvikling af sclerose, og om de har indflydelse på sygdomsforløbet, så det vil forskerne i Odense nu kigge nærmere på.

Dræbermaskine

For at antistoffer kan gøre skade på myelin eller nerveceller, er de nødt til at virke sammen med en del af immunsystemet, der hedder komplementsystemet.

”Komplementsystemet er en gruppe af proteiner, der, i forbindelse med antistoffer, danner et kompleks, der kan dræbe andre celler,” forklarer Trevor Owens.

Proces undersøges i mus

Han og hans kolleger vil derfor nu forsøge at flytte antistofferne fra sclerosepatienter over i mus. Ideen er at se, om antistofferne danner komplekser med proteiner fra musenes komplementsystem, og om sådanne proteiner indføres i hjernen. Og om de i så fald forårsager skader i musenes hjerner, der ligner dem, man ser ved sclerose. Hvis det er tilfældet peger pilen på, at antistofferne spiller en rolle ved udviklingen af sclerose og muligvis også i selve sygdomsforløbet.

”Vi vil gerne vide, om antistoffer kan være en medvirkende årsag til sygdommen. Det vil kunne lære os om den demyelinisering, der ses ved sclerose, og som muligvis kan være mål for nye behandlinger,” fortæller Trevor Owens.

Lykkes det forskerne, at give musene scleroselignende skader i hjernen, vil det give en bedre forståelse antistoffernes rolle, og hvordan nedbrydningen af myelin sker. Det vil åbne op for muligheden for at finde nye behandlinger.

 

Forskningsstøtte 2014: I en artikelserie hen over juli og august uddyber vi de forskningsprojekter, der har fået støtte af Scleroseforeningen i 2014 hver tirsdag og fredag. Beskrivelsen af det første projekt blev bragt 7. juli.

Der er ingen kommentar endnu