Ældre med sclerose er en overset gruppe, som ny forskning undersøger
Selvom flere med sclerose bliver ældre, er de en overset gruppe. Både i Danmark og i udlandet findes der kun sparsomt med forskning, der viser, hvordan det er for ældre at leve med en kronisk sygdom som sclerose. Det vil et nyt dansk forskningsprojekt ændre på.

Diagnosen stilles hurtigere, behandlinger startes tidligere og sclerosemedicin er under konstant udvikling. Det betyder, at flere med sclerose oplever, at livet bliver længere og alderen stigende. Men vi ved kun ganske lidt om, hvordan ældre mennesker lever med og tackler den kroniske sygdom.
Det skal ændres – og det kommer til at ske i løbet af de kommende tre år. Allerede nu er ph.d. studerende i Scleroseforeningen Sofie Bergien i gang med at undersøge og afdække alderdommen med sclerose. Det gør hun i samarbejde med Center for Sund Aldring på Københavns Universitet og snart også med de mest kompetente på området – en gruppe af ældre med sclerose.
”I dag findes der meget viden om livet med sclerose blandt de yngre målgrupper, og mange tilbud henvender sig primært til de, der skal til at stifte familie, har hjemmeboende børn eller er tilknyttet arbejdsmarkedet. Med min ph.d. vil vi sætte fokus på de særlige udfordringer, som den ældre målgruppe oplever. På den måde kan vi fremover målrette flere og bedre tilbud til dem og efter deres behov,” fortæller forsker Sofie Bergien og understreger, at man i dag ved, at den ældre målgruppe har væsentlige fysiske og kognitive begrænsninger, der blandt andet kan øge risikoen for social isolation.
Højner forskningens kvalitet
Idéer til og tanker om forskningsprojektet har været længe undervejs, og i september blev det endelig muligt at starte. Mens Sofie Bergien er i gang med at sætte de første streger, leder hun efter ældre fra 65 år, som har lyst til at bidrage med erfaringer, oplevelser og holdninger.
”Vi ønsker at sammenbringe min viden om forskningsmetoder og deres viden om livet med sclerose. For på den måde kan vi højne forskningens kvalitet og skabe resultater, der i fremtiden kan være til gavn for ældre med sclerose, og for mange, der arbejder inden for det felt,” forklarer hun og pointerer, at det ikke kun er i Danmark, der mangler viden om netop dén patientgruppe.
”Det er generelt ikke et område, som særlig mange forskere har beskæftiget sig med. Der er allerede nu udenlandsk interesse for vores projekt, og vi håber, at den viden vi finder, også kan bruges i andre lande,” siger Sofie Bergien.
Opdateret 18.12.2020
Det er ikke længere muligt at tilmelde sig projektets brugergruppe, da alle pladser er optaget. Dog vil der i de kommende 2,5 år blive søgt deltagere til projektets delstudier. Der vil løbende blive informeret gennem Scleroseforeningens forskellige kanaler.