Ændringer i tarmbarrieren ved sclerose
Svenske forskere har via mus kigget på tarmbarrierens funktion ved en scleroselignende tilstand
Det er tidligere vist at gennemtrængeligheden af tarmbarrieren er højere ved inflammatoriske tarmsygdomme som Chrons sygdom og blødende tyktarmsbetændelse (ulcerøs kolit), men også ved autoimmune sygdomme som for eksempel Type 1 diabetes. Her opstår fænomenet ”lækkende tarm”.
Svaret er ja
Et forskerhold ved Lunds Universitet i Sverige har nu undersøgt, om det også ser ud til at være tilfældet ved sclerose og svaret er ja.
”Vores studier peger på en lækkende tarm og øget betændelse i tarmslimhinden og det omkringliggende lymfevæv, allerede inden de kliniske symptomer på sclerose kan mærkes,” siger Shahram Lavasani til det svenske ”Vetenskap & Hälsa”, og tilføjer, at det også virker som om betændelsen øges i takt med at sygdommen udvikles.
Shahram Lavasani er forsker og en af forfatterne på studiet, der blev offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift PLOSone i september .
Forskerne har ikke undersøgt mennesker med sclerose, men mus, der har fået påført en scleroselignende tilstand.
Flere betændelsesceller
Shahram Lavasani og hans kolleger har tidligere vist at såkaldt probiotiske bakterier, altså mælkesyrebakterier, der har en gavnlig indflydelse på mave-tarmkanalens mikrobielle flora, kan give en vis beskyttelse mod sclerose. Det var derfor de ville undersøge, om tarmbarrieren påvirkes ved sclerose og undersøge betændelsescellerne og processerne i tarmen.
”Vi så strukturforandringer i tyndtarmens slimhinde og en øgning af betændelses T-cellerne som kaldes Th1 og Th17. Samtidig så vi en mindskning af immunhæmmende såkaldte regulatoriske T-celler,” siger Shahram Lavasani.
Ond cirkel
Disse forandringer kobles ofte til inflammatoriske tarmsygdomme og biologisk aktive molekyler, som producerer Th1 og Th17, menes at stå bag skader på tarmen.
Og har man en lækkende tarm betyder det, at skadelige bakterier og giftige stoffer i kroppen også kan optages i tarmen, hvilket skaber endnu mere betændelse.
”Vores resultater støtter den tanke, at en skadet tarmbarriere bidrager til at kroppen ikke på normal vis kan afbryde en autoimmun reaktion. I stedet opstår der en kronisk sygdom som for eksempel sclerose,” siger Shahram Lavasani.
Flere undersøgelser
Forskergruppen går nu videre og undersøger nu andre betændelsesparametre i tarmen, som kan påvirke udviklingen af sclerose.
Håbet er, at få en bedre forståelse af, hvad der sker under sygdomsforløbet ved sclerose og måske på sigt få bedre behandling mod sygdommen gennem at reparere en lækkende tarmbarriere.