Gå til hovedindhold

Aftale om ny sygedagpengemodel

19. december 2013
Kort fortalt

En aftale om en reform af sygedagpengemodellen er nu faldet på plads mellem Folketingets partier. Aftalen medfører en afskaffelse af den nuværende varighedsbegrænsning på 52 uger. Til gengæld forkortes sygedagpengeperioden til 5 måneder. "Bekymrende", lyder det fra Scleroseforeningens ledende socialrådgiver

Onsdag aften blev der sat punktum for 10 måneders forhandlinger mellem Folketingets partier, der alle - på nær Enhedslisten - indgik en aftale om en reform af den nuværende sygedagpengemodel.

Den nye sygepengemodel forventes af regeringen at træde i kraft juli 2014, men forude venter stadig formuleringen af en konkret lovtekst og de obligatoriske hørings- og lovbehandlingsprocedurer.

Fodrer hunden med sin egen hale

Den nye sygedagpengemodel medfører, at den nuværende varighedsbegrænsning på 52 uger for udbetaling af sygedagpenge ophører. Til gengæld forkortes den periode, hvor sygemeldte kan modtage sygedagpenge til 5 måneder. Det betyder, at sygemeldte, der ikke lever op til forlængelsesreglerne for sygedagpenge, overgår til en lavere sats på niveau med kontanthjælp.

Ifølge regeringens egne beregninger mister ca. 8.000 danskere årligt deres sygedagpengeret. Størsteparten af disse overgår til kontanthjælp, mens 1.400 helt mister deres forsørgelsesgrundlag på grund af ægtefælleindkomst eller -formue.

"Det er selvfølgelig positivt, at syge, der ellers ville stå til at få tæppet helt fjernet under sig, nu får mulighed for en minimumsydelse, der er uafhængig af deres ægtefælles indtægt. Men ser man på reformen som helhed, svarer det altså til at fodre hunden med dens egen hale," siger Scleroseforeningens ledende socialrådgiver Nadia Buchard med reference til reformens forkortelse af sygedagpengeperioden og fremrykkelse af tidspunktet for en vurdering af forlængelsesmulighederne fra 12 mdr. til 5 mdr. Hun uddyber:

"For rigtig mange syge er det alt for tidligt i deres sygdomsforløb at skulle tage stilling til det videre forløb allerede efter 5 mdr. Herunder hvorvidt de opfylder de eksisterende forlængelsesmuligheder. Det er især her vi på vores medlemmers vegne har en bekymring. Derfor er vi meget kritiske over for denne aftale, hvis det for mennesker med en kronisk progredierende sygdom som sclerose får den konsekvens, at tidspunktet fremrykkes for, hvornår man tager stilling til deres ret til sygedagpenge."

Derfor vil Scleroseforeningen gøre alt, det den kan, for at få politikerne til at præcisere, hvilke sygdomsgrupper de har haft i tankerne, da forliget blev en realitet, oplyser Nadia Buchard.

Der er ingen kommentar endnu

Tilføj kommentar

Dit navn Anonym

Ren tekst

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
Vær opmærksom på at din kommentar er offentlig.