Amerikansk forsker får international sclerosepris
Den amerikanske forsker og professor Stephen Hauser, der blandt andet har stået i spidsen for banebrydende genforskning indenfor sclerose, får årets internationale sclerosepris
Af Louise Wendt Jensen, forskningsformidler
For et ekstraordinært bidrag til vores forståelse af den genetiske betydning for udviklingen af sclerose og for udviklingen af effektive behandlinger.
Sådan lyder begrundelsen fra den internationale scleroseforening MSIF (The Multiple Sclerosis International Federation) efter de har valgt at tildele den prestigefyldte Charcot-pris til den amerikanske professor og scleroseforsker Stephen Hauser.
Prisen på 1.500 pund (ca. 13.000 kr.) er opkaldt efter franske Jean Martin Charcot, som var født i Paris i 1825 og som regnes for den moderne neurologis fader. Han stillede blandt andet den første diagnose af sclerose.
Står bag stort internationalt samarbejde
Stephen Hauser har igennem flere årtier arbejdet systematisk med at kortlægge gener, som øger sandsynligheden for at få sclerose og han har været med til at identificere flere gener med forbindelse til sclerose. Han har også været med til i 2002 at stifte det internationale konsortie ”International Multiple Sclerosis Genetics Consortium”, som har samlet næsten 250 forskere fra 15 lande i et internationalt genetisk samarbejde, som i 2011 bonede ud i, at man kunne kortlægge 29 nye genetiske variationer forbundet til sclerose og få bekræftet 23 allerede kendte.
Stephen Hauser, skal takke for Charcot-prisen senere på året, når den årlige europæiske sclerosekonference ECTRIMS med over 1.000 internationale scleroseforskere og andre deltagere løber af stabelen i København i Bellacentret d. 2.-5- oktober.