Gå til hovedindhold

Aminosyre i kosten hæmmer inflammation i hjernen

30. maj 2016
Kort fortalt

Bakteriers nedbrydning af aminosyren tryptofan i tarmen, stimulerer hjernens immunceller til at begrænse den skadelige inflammation ved sclerose. Det viser et nyt studie, der dermed åbenbarer endnu en brik i puslespillet om forholdet mellem hjerne og tarm.

Kostvaner og bakteriesammensætningen i tarmen kan have mærkbar indflydelse på inflammation i hjernen og på udvikling af neurologiske sygdomme som f.eks. sclerose.

Og nogle af de molekyler tarmbakterier danner under deres stofskifte, kan påvirke hjernens struktur og funktion i højere grad end hidtil antaget.

Det skrev vi bl.a. om for nogle uger siden, og følger her op med endnu et sclerose-studie om kommunikationen mellem tarm og hjerne.  

Hjernens immunceller stimuleres af molekyle fra tarmbakterier

Nu har forskere fra Brigham and Women’s Hospital, Harvard Medical School i USA nemlig påvist, at kostens indhold af aminosyren tryptofan, og tarmbakteriers evne til at nedbryde det, påvirker niveauet af inflammation i hjernen. Det fremgår af et studie netop offentliggjort i tidsskriftet Nature Medicine.

Mere specifikt observerede forskerne i en muse-model med sclerose to væsentlige ting:

Nemlig at 1) molekyler fra bakteriers nedbrydning af aminosyren tryptofan i tarmen også optræder i hjernen, og 2) at de her indgår de i en tæt alliance med hjernens immunceller, de særlige stjerneformede astrocytter, som de stimulerer til at kontrollere inflammation i hjernen.

Og jo større mængder af tryptofan-biprodukter tilstede i hjernen, jo mere aktive bliver astrocytterne, og jo bedre kan de begrænse den skadelige inflammation.

Højt indhold af tryptofan begrænser inflammation

Da forskerne så undersøgte en lang række sclerosepatienter, viste de sig interessant nok, at have et meget lavt indhold af disse bestanddele af tryptofan i blodet.

Tryptofan stammer som andre aminosyrer fra nedbrydning af proteiner, og altså fra vores indtag af proteinholdige fødevarer som kød, mælkeprodukter, linser og bønner.

Med andre ord ser det altså ud til, at for små mængder af tryptofan-biprodukter øger risikoen for inflammation i hjernen og dermed sclerose-sygdomsprogression.

Men på baggrund af denne observation kan det ikke anbefales pludselig at påbegynde tryptofan-tilskud, da flere årsager kan gøre sig gældende.

Tarmbakteriers evne til at omsætte tryptofan vigtig

Det store spørgsmål er nemlig, om problemet med det lave niveau af tryptofan-biprodukter i hjernen enten skyldes:

1) for lidt indtag af tryptofan-holdige fødevarer, 2) manglende tarmbakterier, der kan omsætte tryptofan, eller 3) manglende evne til at optage de tryptofan-nedbrudte molekyler fra tarmen og lede dem til hjernen, eller en kombination af disse.  

Fra kost til hjerne

Men der er ingen tvivl om, at videnskaben kun har åbnet døren på klem for, hvordan tarm og hjerne kommunikerer. Og at fødevarer og tarmbakterier i langt højere grad end hidtil antaget, kan påvirke og kontrollere celler og inflammationsprocesser i centralnervesystemet.   

Forskerne planlægger nu at undersøge sammenhængen mellem kost og astrocytters indflydelse på inflammation for at komme nærmere mulige interventioner eller diagnostiske biomarkører for fremskreden sclerose.

 

Der er ingen kommentar endnu

Tilføj kommentar

Dit navn Anonym

Ren tekst

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
Vær opmærksom på at din kommentar er offentlig.