Gå til hovedindhold

Ann kan få cannabis på recept, men har ikke råd til at bruge den til daglig: ”Jeg fik recepten, så jeg kunne få det igennem lufthavnen”

14. februar 2019
Kort fortalt

Forsøgsordningen med medicinsk cannabis blev skudt i gang 1. januar 2018, og en af dem, der har gjort brug af ordningen, er 43-årige Ann Lauridsen. Men hun har kun brugt sin recept som pillepas – for medicinen er stadig for dyr til, at hun har råd til at købe den lovligt i hverdagen.

Beta-interferon, Copraxone, Mixantrone, Tysabri og Fampyra. 43-årige Ann Lauridsen har prøvet et væld af medicin i forsøget på at mindske sine sclerose-symptomer. Men den almindelige medicin, hun har prøvet, har bare givet hende flere problemer end løsninger. Så for fire år siden stoppede hun med at tage almindelig medicin og begyndte i stedet at tage cannabisolie.

Ann har haft sin diagnose i 18 år, og den er skyld i, at hun kæmper mod smerter, hukommelsesproblemer, overaktiv blære og en gangdistance, der er nede på 10 meter med rollator – for bare at nævne en brøkdel af hendes symptomer. Men med cannabis bliver det lettere for Ann at leve med sclerosen i det daglige.

”Cannabisolien sørger for, at jeg kan få en god dagligdag og et bedre liv. Den gør, at min krop næsten fungerer, som den skal,” fortæller Ann, der på grund af sin sclerose er førtidspensionist.

Ann har ikke råd til medicinsk cannabis med tilskud

Ann begyndte at bruge cannabisolie, før regeringen etablerede forsøgsordningen med medicinsk cannabis, der officielt blev skudt i gang d. 1. januar 2018. Derfor glædede hun sig selvfølgelig til ordningen, så hun endelig kunne afhjælpe sine symptomer på lovlig vis. Og det endte også med, at hun fik en recept af sin læge – hun kan bare ikke bruge den til andet end et pillepas.

”Den receptpligtige cannabismedicin koster en bondegård. Jeg vælter mig jo ikke i penge, når jeg er førtidspensionist,” siger hun.

cannabis olie

Ann ved godt, at man kan få tilskud til medicinen. Men prisen er for høj og tilskuddet for lille til, at det ændrer noget for hende.

”Jeg har ikke råd til at købe cannabisolie på recept - hverken med eller uden tilskud. Selv med tilskud er det jo stadig omkring 1300 kroner om måneden, jeg selv skal have op ad lommen,” siger Ann.

”Alt, der kan lindre mine symptomer, tager jeg imod med kyshånd”

Så den eneste gang, Ann har gjort brug af forsøgsordningen, var, da hun sidste år var ude og rejse.

”Jeg købte noget cannabismedicin på recept, da jeg skulle til Spanien tilbage i marts, fordi jeg ville være sikker på, at jeg havde noget dernede. Så jeg fik recepten, så jeg kunne få det igennem lufthavnen. Men jeg har ikke råd til at købe det i hverdagen,” siger hun.

Ann fortæller, at hun bestiller fra en sælger, der er registreret i Spanien, når hun køber cannabisolien ulovligt. Hun er ikke nervøs for kvaliteten af det produkt, hun får.

”Ærligt talt – jeg ved godt, sclerose ikke er noget, man dør af, men man bliver altså ret hårdfør af sådan en omgang sclerose. Så nej, jeg er ikke bange. Alt, der kan lindre mine symptomer, tager jeg imod med kyshånd.”

Der er ingen kommentar endnu