Antihistamin kan reparere synsnerveskader
Problemer med synet er udbredt hos sclerosepatienter. Nu viser det sig, at et bestemt antihistamin kan genskabe ødelagt myelin i øjets nerver, og derved mindske synsforstyrrelser hos sclerosepatienter.

Antihistaminer kan muligvis hjælpe med at genetablere synsfunktioner hos personer med sclerose.
Amerikanske forskere har i et studie netop påvist, at det udbredte anti-histamin præparat, Tavegyl, der benyttes til behandling af allergi- og forkølelsessymptomer, delvist kan reparere synsskader, der er opstået som følge af sclerose.
Antihistamin kan genskabe myelin
Det er først fornylig (2-3 år siden), at man er blevet opmærksom på, at der kunne være en sammenhæng mellem det aktive stof i Tavegyl, kaldet clemastin, og en myelin-genskabende effekt.
Undersøgelsen, der blev præsenteret ved en neurologisk kongres i Vancouver, Canada, omfattede 50 mildt invaliderede personer med et attakvist scleroseforløb på gennemsnitligt fem år og en gennemsnitsalder på 40 år. De havde alle tegn på kronisk stabil optisk neuropati, der skyldes ødelæggelser i de nerver, der sender information fra øjet til hjernen.
Nedsætter forsinkelsen af signal fra øje til hjerne
Patienterne fik foretaget en synstest ved start og fem måneder senere ved slutningen af undersøgelsen. Synstesten målte tiden for, hvor hurtigt signalet fra øjet til den visuelle cortex i hjernen forløb. En forbedring af forsinkelsen af signalet blev brugt som markør for reparation af myelin i nervebanen fra øje til hjerne.
Resultatet viste, at forsinkelsen i signalet fra øje til hjerne hos patienterne, der fik antihistamin, blev formindsket i forhold til patienterne, der fik placebo. Med andre ord, blev synet forbedret under behandling med antihistamin. Som eneste mærkbare bivirkning af behandlingen rapporterede deltagerne i studiet om en lettere forøget sløvhed.
Første gang lægemiddel genetablerer synsbeskadigelser
Selvom der var tale om en beskeden forbedring af synet, så er det første gang, at man observerer en reparation af det beskyttende myelin-lag i øjets nervebaner, og altså, at et lægemiddel hjælper til at mindske de synsbeskadigelser, som er forvoldt af sclerose.
Samtidig kan studiet åbne for fremtidige undersøgelser af hvilke mekanismer, der øger hjernens medfødte evne til at genskabe myelin.
Før læger kan anbefale Tavegyl og andre produkter med clemastin til personer med sclerose, er der dog behov for større studier af stoffets effekt.
Læs mere her.