Apps til kognitive udfordringer
I en spørgeskemaundersøgelse foretaget af Scleroseforeningen i 2018 svarede 90 mennesker med sclerose på, hvilke apps der fungerer godt i deres hverdag med kognitive udfordringer.
Nedenfor har vi sammenfattet de apps og teknologiske redskaber, som de adspurgte har fremhævet som gode, og som måske også kan give dig noget mere kognitivt overskud.
Kalender
Mange i undersøgelsen fremhæver kalenderen i mobiltelefonen som noget, de bruger meget i hverdagen.
Kalenderen kan give overskud og aflaste tænkningen, fordi man ikke skal bruge så meget energi på at huske og skabe overblik. De fleste elektroniske kalendere har som regel også en påmindelsesfunktion.

Alarmer og påmindelser
De fleste mobiltelefoner indeholder en indbygget alarm- eller påmindelsesfunktion. Mange i undersøgelsen fortæller, at de bruger disse funktioner. Det kan være en god idé, fordi påmindelser kan hjælpe dig med at holde styr på, hvornår du skal hvad.

Noter og tjeklister
Notater og tjeklister kan bruges til at støtte overblikket og hukommelsen i mange forskellige sammenhænge. De fleste mobiltelefoner kommer med en app til notater. Derfor kan du med fordel udforske den indbyggede app, inden du prøver en ny.
Google Keep
Google Keep er en gratis note-app. Du kan både tilføje noter, lister, billeder og få påmindelser. Appen synkroniseres mellem mobiltelefon, computer og tablet, og noterne kan deles med andre.
En fordel ved Google Keep er, at du kan tilføje farvekoder til dine noter. Det kan gøre det lidt nemmere at finde en bestemt note, hvis den altid har en bestemt farve.

Indkøbsapps
Mange er også glade for at bruge apps til at huske hvilke varer, der skal købes ind. Hertil findes apps som f.eks. Føtex, Kvickly eller eTilbudsavis. Denne type apps kan bruges til at skrive indkøbsseddel, som synkroniseres med familien.
En fordel ved indkøbsapps er, at varerne tit automatisk lægges på indkøbssedlen i den rækkefølge, man møder dem i butikken. De kan på den måde hjælpe med at strukturere indkøbsturen.

Apps til at finde vej
Ifølge besvarelserne fra undersøgelsen kan apps være gode at have ved hånden, når man skal finde vej. Apps til transport og navigation kan f.eks. hjælpe med rejseplanlægning.
Google Maps
Google Maps er en gratis korttjeneste, som blandt andet kan lave ruteplanlægning for rejser til fods, på cykel, i bil og med offentlig transport.
Download til iPhone og Download til Android
Rejseplanen
Rejseplanen er en gratis app, som guider dig igennem rejser med offentlig transport.

Apps med afspænding eller mindfulness
Mange ting kan vi bedst, når vi har strøm på batterierne. Et godt hvil behøver ikke være søvn; alt hvad der kan give en følelse af at få opladet batterierne er en god ting.
Hvad der er et godt hvil er derfor individuelt, men nogle i undersøgelsen fortæller, at de godt kan lide at bruge apps med meditation og mindfulness, f.eks. Headspace eller Stress Af.
Begge er apps som guider dig igennem meditations- og mindfulnessøvelser. De er som udgangspunkt gratis, men du kan købe dig til flere pakker med meditationsøvelser.

Apps med spil
Flere i undersøgelsen kan godt lide at bruge apps med spil såsom Lumosity, Wordfeud, Sudoku, Peak og Memorado.
Hvis du elsker at spille spil eller løse Sudoku, så bliv endelig ved. Det bedste for din kognition er at gøre noget, du næres ved. Mange nyder spillene fordi de får brugt logikken og synes det er sjovt og stimulerende at løse opgaverne.
Men hvis du føler, at det er noget du skal fordi du oplever kognitive udfordringer, så er det vigtigt at vide, at der er mange andre hjernesunde ting, du kan gøre. Læs mere om at holde hjernen aktiv og om hjernesund livsstil.
Det er bedre i første omgang at bruge krudtet på at finde nye vaner og måder at kompensere på. Der er nemlig ikke den nødvendige evidens for træningseffekten af de forskellige værktøjer og spil.

Giv dig tid
Det kan være en stor mundfuld at afprøve nye apps. Det tager nemlig tid at skabe nye vaner, strategier og rutiner. Giv dig god tid. Der er større chancer for en succesoplevelse, hvis du arbejder med et mindre mål henover et par måneder. Herefter kan du gradvist sætte dig nye mål.
Det er vigtigt at huske, at det, som virker for én, ikke nødvendigvis virker for en anden. Gør det som falder dig naturligt og tiltaler dig. Gør det så nemt for dig selv som muligt.
Kilder:
Data fra Scleroseforeningen 2018.
Bruun, L. M., & Hauptmann, L. K. (2017). Skarpe Tanker. København: Dansk Psykologisk Forlag.
Jannie Engelbrecht v. Scleroseforeningen 2014, Foredrag om kognitive problemer og hvordan man kan gøre noget ved dem.