Gå til hovedindhold

Astmamedicin til progressiv sclerose

20. november 2017
Kort fortalt

 

Med flere lægemidler mod den progressive form af sclerose på trapperne, er der nu endnu en god nyhed til denne patientgruppe: Det udbredte astmamiddel, Ibudilast, har vist lovende effekt i et fase 2 studie i primær- og sekundær progressive patienter. Resultaterne blev præsenteret på årets ECTRIMs konference, og lægger op til, at Ibudilast skal undersøges i et afgørende fase 3 studie i nær fremtid.

Thumbnail

Forleden skrev vi om lovende resultater af et allergimiddel mod attakvis sclerose, og vi bliver denne gang lidt i samme boldgade: 

For nu kan et velkendt astmamiddel muligvis komme progressive sclerosepatienter til gavn i nær fremtid. 

Astma, slagtilfælde og sclerose?

Ibudilast, der i 20 år har været brugt mod astma og slagtilfælde, viser nemlig lovende effekt og god sikkerhedsprofil i et fase 2 studie i primær- og sekundær progressive patienter. 

På den årlige sclerosekonference, ECTRIMs, i Paris i oktober, præsenterede firmaet bag Ibudilast, MediciNova, de seneste fase 2b resultater fra studiet SPRINT-MS, der skulle måle effekten af ibudilast på hjernelæsioner.

Hjernelæsioner skrumpede 

Blandt 220 progressive patienter mindskede ibudilast hjernelæsioner med knap 50% i forhold til placebo efter 2 års behandling. Forskerne observerede 58 alvorlige bivirkninger hos 44 patienter.

Patienterne fik enten placebo eller ibudilast i tabletform 96 uger, to gange dagligt, og patienter på Copaxone eller interferonpræparater fik lov at fortsætte med disse præparater.

De samlede resultater er endnu ikke gransket af videnskabelige eksperter, og en endelig vurdering skal først foretages, før de endeligt offentliggøres. 

Derefter vil MediciNova tage stilling til hvordan et eventuelt afgørende fase 3 forsøg skal udføres. 

Bag om Ibudilast:

  • Ibudilast har især i Japan og Korea længe været brugt, og godkendt, til behandling af så vidt forskellige sygdomme som komplikationer ved slagtilfælde og bronkitisk astma.
  • Ibudilast kan passere blod-hjerne barrieren og påvirker mange forskellige funktioner i kroppen.
  • Dels er det et anti-inflammatorisk middel, der blokerer to enzymer, så inflammation svækkes. Dels stimulerer det nervevækstfaktorer og har en nervebeskyttende effekt ved at forhindre gliacellers aktivitet. Endelig har det også en smertelindrende funktion.
  • MediciNova tester Ibudilast under navnet MN-166 i sclerose, og er også ved at undersøge Ibudilast til behandling af muskelsvind (ALS) og stofmisbrug.
4 Kommentarer
notamember
Jette Rømer Fredskov - 20. november 2017

Forskerne har konstateret 58 alvorlige bivirkninger hos 44 patienter.
Hvad menes der med det???

Hilsen Jette

notamember
Jette Rømer Fredskov - 20. november 2017

Forskerne har konstateret 58 alvorlige bivirkninger hos 44 patienter.
Hvad menes der med det???

Hilsen Jette

notamember
Susanne Brandt Bergmann - 1. december 2017

Hvilke alvorlige bivirkninger er konstateret hos de 44 patienter?, måske nogle eksempler.

notamember
Carsten Legaard - 3. februar 2018

Ketogenisk diæt har – blandt andet i et amerikansk forsøg med nydiagnistocerede Alzheimer-patienter (Bredesen, 2016) – vist sig egnet til at dæmpe eller helt fjerne inflammation i væv og nerveceller. Hvor meget forskes der egentlig i naturlig reversion af degenerative sygdomme?