Gå til hovedindhold

Bakteriestof fra tarmen dæmper sclerose

18. august 2018
Kort fortalt

Nye resultater fra forskningen under Progressive MS Alliance har netop set dagens lys. Denne gang kortlægges opsigtsvækkende mekanismer mellem tarm og hjerne. Det kan både forklare, hvordan sclerose opstår, og give håb for en ny måde at bekæmpe sygdommen på.

Mange faktorer spiller ind, når sclerose opstår og udvikler sig. Og selvom flere sygdomsmekanismer stadig er uklare, så vendes der hele tiden nye brikker i forståelsen af sygdommen.

Nu præsenterer en af forskningsgrupperne fra det internationale samarbejde Progressive MS Alliance en ny, vigtig opdagelse:

Hvordan tarmbakterier kan påvirke hjernecellers funktion, mængden af inflammation og sygdomsak­tivitet ved sclerose.

Tarmflora påvirker sclerose


Opdagelsen giver en helt ny forståelse for tarm­floraens betydning for inflammation og immune reaktioner i hjernen. Og samtidig kan det lede til en anden måde at tæmme sclerose på.

Det er forskere fra Brigham and Women’s Hospital i Boston, USA, der i mus har undersøgt tarmfloraens påvirkning af de to mest udbredte celler i central­nervesystemet, microglia og astrocytter.

Microgliaceller er en sart størrelse: De patruljerer normalt centralnervesystemet og rydder op efter beskadigelser, men omvendt kan de også overreagere og udskille nervegift, der kan øge inflammation og ødelægge astrocytters arbejde med nervereparation.

Bakteriestof fra tarm hæmmer inflam­mation i hjerne


Forskerne opdagede, at et stof fra tarmbakterier di­rekte bremser inflammation i hjernen. Stoffet opstår, når bakterierne nedbryder aminosyren tryptofan i tarmen. Tryptofan er en naturlig aminosyre, der findes i mange proteinrige madvarer.

Forskerne viste også, at dette stof kan finde vej til centralnervesystemet, hvor det begrænser micro­gliacellers ødelæggelse og inflammation.

Det springende punkt i undersøgelsen var, at for­søgsmus med scleroselignende sygdom har meget lidt af dette bakteriestof, og at deres sygdomsaktivi­tet kan ”justeres” med mængden af bakteriestoffet:

Jo større mængder af stoffet i hjernen, jo mindre sygdomsaktivitet, og omvendt.

Sclerosepatienter har for lidt


Selvom resultaterne kun stammer fra forsøgsmus, peger det på, at personer med sclerose kan have svært ved at danne dette bakteriestof i tarmen.

Men man kan ikke spise sig til mere af dette stof ved at indtage mere kød eller proteinrig mad. Vi får alle rigelige mængder tryptofan gennem kosten. Pro­blemet er derimod nok, at personer med sclerose har en anden type tarmflora med færre typer bakterier, der kan nedbryde tryptofan.

Opdagelsen giver dog håb om at ramme sclerose på en ny måde:

”Nu, da vi har fået en ide om, hvilke spillere der er involveret i sygdomsudviklingen, kan vi begynde at gå efter dem som behandlingsmål,” fortæller den ledende forsker, Francisco Quintana.

Ny behandlingsform


Næste skridt bliver at udvikle små molekyler og probiotika (levende bakterier), der både kan booste dannelsen af de vigtige bakteriestoffer og identificere andre væsentlige faktorer, der forbinder tarm med hjerne ved sclerose.

Professor Alan Thompson fra Progressive MS Al­liance er også begejstret for studiet:

”Det er en meget opmuntrende opdagelse, der øger den underliggende forståelse af sygdomsmeka­nismerne. Det giver håb for en ny behandlingsform for personer med progressiv sclerose.”

Der er ingen kommentar endnu