Gå til hovedindhold
TemaCorona og scleroseSe hele temaet

Behandling mod coronavirus tilbydes til særlig gruppe med sclerose

10. januar 2022
Kort fortalt

To nye behandlinger kan bremse alvorlig sygdom med coronavirus, hvis du har sclerose, er i øget risiko og blevet smittet med virussen. Læs med her.

Nu tilbydes to slags behandlinger, hvis du bliver smittet med coronavirus. De er dog kun for udvalgte grupper, som er i særlig øget risiko for at blive alvorlig syg af coronavirus. 

Den første er en særlig antistofbehandling, som i december blev tilbudt de første danskere. Behandlingen skal kunne mildne sygdomsforløbet, og gives hurtigst muligt efter en positiv pcr-test. Blandt mennesker med sclerose i Danmark er det kun personer i sclerosebehandling med Ocrevus eller Rituximab, som kan få tilbudt denne behandling. 

"De skal ringe til egen læge eller scleroseklinik, så snart de opdager, at deres PCR-test er positiv. Så kontakter vi infektionsmedicinerne, som har ansvar for at vurdere og sætte behandlingen i gang," forklarer Rigshospitalets professor Finn Sellebjerg. 

Tilbudet om antistofbehandling gælder nu i hele landet, og skal fås så hurtigt som muligt efter smitte. 

Tabletbehandling for alle i øget risiko


Som noget helt nyt er en gratis tabletbehandling nu også blevet et tilbud, som skal mindske graden af alvorlig sygdom, hvis man bliver smittet med coronavirus. Tabletterne tilbydes flere end antistofbehandlingen, men igen kun personer i øget risiko. 

"Behandlingen er mulig for flere, som vurderes at være i øget risiko. Lige nu er der en del debat om, hvorvidt den her tabletbehandling er særlig effektiv. Den viser ret usikker effekt, og er faktisk heller ikke en godkendt behandling," siger professor Finn Sellebjerg. 

Han fortæller, at det er din egen læge, som skal vurdere, om du er i gruppen af personer i øget risiko og muligvis kan få gavn af tabletbehandlingen. Derfor er det også din praktiserende læge, du skal kontakte, hvis du får det ærgerlige resultat på en pcr-test og passer ind i kriterierne, som du kan finde her.

Positiv pcr-test? Det skal du gøre:

Dette gælder kun personer med sclerose, som er i øget risiko for alvorlig sygdom med coronavirus.

Lige så snart du ser, at din pcr-test er positiv, skal du kontakte din læge eller scleroseklinik og fortælle, at du ønsker behandling. Du skal leve op til kriterierne for personer i øget risiko - se her.

Er du i behandling med Ocrevus eller Rituximab, skal du så snart du ved besked om positiv pcr-test, kontakte din scleroseklinik og bede om muligheden for antistofbehandling. 

Det er vigtigt, at resultatet er fra en pcr-test og ikke en hurtigtest.

Der er ingen kommentar endnu