Gå til hovedindhold

"At blive førtidspensionist gav mig mulighed for at skrive bøger"

8. december 2021
Kort fortalt

For Anne-Kirsten Brønserud på 66 år er romaner hendes fristed, hvor hun glemmer tid, sted og ikke mindst sekundær progressiv sclerose, som hun har levet med i over 20 år. Og så ville hun ikke undvære sin mand og det liv, de har sammen i Fangel på Fyn.

Hvis ikke jeg havde haft sclerose, havde jeg …

Måske stadig undervist flygtninge og indvandrere i dansk. Det var et job, som jeg holdt meget af. Men faktisk tænker jeg aldrig på, hvordan mit liv ville have set ud, hvis jeg ikke havde haft sclerose. Jeg tænker på, hvilke muligheder jeg har. At blive førtidspensionist gav mig mulighed for at skrive bøger. I 2012 fik jeg udgivet en bog om sclerose, sidste efterår fik jeg udgivet en roman, og den 15. oktober udkommer efterfølgeren til den. du skal bruge en masse energi på det. Find noget at engagere dig i, hvor sclerose ikke er en hindring, og hvor du glemmer tid og sted. For mig er det at skrive romaner.

Sclerose gør mig ked af det, fordi …

Jeg er sjældent ked af det, men naturligvis er det irriterende at leve med fysiske begrænsninger. Da jeg bruger kørestol, er der steder, jeg ikke kan komme, og ting, jeg ikke kan gøre. For eksempel tage på kanotur eller på vandretur i bjergene. Heldigvis har jeg en skøn have, hvor min mand har anlagt stier af stenmel og lagt fliser, så jeg kan komme rundt overalt.

Hvis jeg skulle give et råd til andre, ville jeg sige …

Få indarbejdet nogle gode vaner i hverdagen, så de bare kører, uden at

Jeg havde aldrig klaret mig uden …

Min mand … er det første, der falder mig ind. Naturligvis havde jeg klaret mig under alle omstændigheder, men uden ham havde jeg ikke haft et nær så tilfredsstillende liv og fået så lækre måltider. Heldigvis er han med på at bruge tid og penge på at lave grønsagsbaseret, glutenfri og mælkeproduktfri mad. Økologisk naturligvis.

Der er ingen kommentar endnu