Gå til hovedindhold

Bør du sluge solskinsvitaminet eller få det direkte fra solen?

6. juli 2021
Kort fortalt

En pille med D-vitamin er daglig kost for mange med sclerose. Tidligere forskning har nemlig vist, at mangel på netop dét vitamin i kroppen kan påvirke din sclerose. Men er der forskel på virkningen, når du får vitaminet fra solens stråler eller via en pille? Det ser sådan ud.

Vi ved stadig ikke, hvorfor du kan få sclerose. Et særligt vitamin ser dog ud til at skrue på, hvor stor risikoen er, og hvordan dit sygdomsforløb kan forme sig senere hen. I mere end 10 år har D-vitaminet derfor været et af de foretrukne kosttilskud blandt mennesker med sclerose. Men er der forskel på at sluge solskinsvitaminet eller få den direkte fra solen?

Dét er et spørgsmål, som netop nu er blevet undersøgt.

”Vi har jo længe vidst, at et for lavt niveau af D-vitamin øger risikoen for at få sclerose og som muligvis kan forværre sygdomsudviklingen. D-vitamin er noget, vores krop selv kan danne, når vi får sollys på huden, og derfor er det her nye tyske studie ret spændende,” siger professor i neurologi Finn Sellebjerg.

Sollysets egenskaber påvirker din sclerose


Forskerne har undersøgt, om der er en forskel på effekten, når du får D-vitamin igennem sollys eller ved at sluge det i pilleform. Og det ser sådan ud blandt de omtrent 2.000 personer med sclerose, som har deltaget i forskningen.

”Resultaterne peger på, at jo mere sydpå i Tyskland du bor, jo mindre sygdomsaktivitet og lavere handicapgrad har du. Det ser også ud til, at den positive påvirkning fra solskinnet ikke kun skyldes den D-vitamin, din krop selv danner, når du får sollys på huden,” forklarer Finn Sellebjerg

”Ud over sammenhængen mellem niveauet af D-vitamin i kroppen og sollys på huden, så tyder det også på, at solstrålerne har en direkte effekt på vores immunceller i blodet. Resultaterne viser, at lyset i sig selv kan lave nogle af de samme gavnlige ændringer, som D-vitamin og den sclerosebehandling vi kalder Beta Interferon. Altså ser det ud til, at virkningen fra solen ikke udelukkende skyldes, at den kan få vores krop til at danne D-vitamin,” uddyber han, og afslører så, at det ikke gælder alle.

Arvelig egenskab giver modsat virkning


Hvis du let bliver solskoldet, når din hud får lov at mærke solen, bør du være særlig forsigtig med mængden af de varme stråler. I hvert fald hvis du skeler til det nye tyske studie.

”Vi kan se, at solens stråler tilsyneladende har den modsatte virkning hos personer, som har en arvelig egenskab, der gør, at man er meget lys i huden og utrolig let bliver rød. Her har det ikke nogen beskyttende effekt, og det er lidt pudsigt, men det er det, data viser,” påpeger professoren og deler sine tre sommerråd:

Dyrk et aktivt udendørsliv, husk at opretholde et almindeligt niveau af D-vitamin på den ene eller anden måde og kom ud i solen, men pas godt på ikke at blive solskoldet.

Finn Sellebjerg

Professor i neurologi

Dyk dybere ned i det tyske studie her.

Der er ingen kommentar endnu