Gå til hovedindhold

Bør en type af gigtmedicin bruges til at behandle sclerose?

21. januar 2019
Kort fortalt

I skleroseklinikken på Rigshospitalet er et nyt stort studie ved at tage form på tegnebrættet. Et studie der vil undersøge, om gigtmedicinen Rituximab kan sammenlignes med det til sclerose godkendte Ocrelizumab, og om behandlingen overhovedet er sikker at bruge mod sclerose på lang sigt.

Du har muligvis hørt navnene før. Rituximab og Ocrelizumab - også kendt som Mabthera og Ocrevus? To lægemidler, der minder utrolig meget om hinanden, og som kan blive fremtidens svar på at forsinke progressiv sclerose.

Men ingen har endnu kastet sig ud i et studie, der sammenligner de to præparater. Og heller ingen har lavet et forskningsprojekt, der er omfattende nok til at stemple Rituximab som sclerosemedicin. Ikke indtil nu.

”Vi ønsker at lave et studie, der kan komme med en afklaring af, hvordan Rituximab og Ocrelizumab virker, og hvordan langtidssikkerheden ser ud. Studiet skal være af en sådan kvalitet, at man kan udtale sig om, hvorvidt Rituximab er lige så godt som Ocrelizumab, og som kan bruges til at søge om godkendelse af Rituximab som sclerosebehandling, hvis der altså er nogle virksomheder, der er interesserede i det,” forklarer professor Finn Sellebjerg.

Rituximab eller Ocrelizumab


Studiet er stadig på tegnebrættet, og tanken er, at det bliver et temmelig omfattende lodtrækningsstudie, hvor halvdelen af deltagernne får Rituximab og den anden halvdel får Ocrelizumab. Inden året er omme, skydes studiet i gang, hvis alt går som planlagt. 

"Planen er, at vi vil følge patienter med progressiv sclerose og måske også attakvis sclerose i fem år. Efter et par år kan vi se, om der er forskelle i effekt af behandlingerne, og derefter fortsætter vi behandlingerne for at afdække langtidsvirkningen og sikkerheden, som vi vil kunne sige noget om efter fem år," forklarer professor Finn Sellebjerg og lægger særlig vægt på det sidste fokus. 

Stærk behandling på lang sigt


Der er nemlig ingen, der endnu kender til langtidsvirkningen ved hverken Rituximab eller Ocrelizumab.

"Vi er efterhånden sikre på, at rituximab kan være effektivt mod sclerose. Vi ved dog også, at når sådan en stærk behandling står på i mange år, kan man risikere at få nogle defekter i immunsystemet. Men hvilke konsekvenser det har, ved vi ikke endnu. Det håber vi, at vores studie vil give svar på," uddyber professor Finn Sellebjerg.

Vi ved allerede lidt...

I 2009 pegede de første mindre studier i retningen af, at gigtmedicinen Rituximab viser effekt i behandling af sclerose. Otte år senere, i 2017, viste nye men også mindre studier, at sikkerheden og patienttilfredsheden var høj.

I år blev et nyt studie offentliggjort. Her undersøgte en gruppe forskere fra University of Basel i Schweiz, om Rituximab er værd at bruge i behandlingen af sekundær progressiv sclerose.

Studiet viser blandt andet, at behandlingen med Rituximab forsinker sygdomsforværringen af sekundær progressiv sclerose, men er ligesom de tidligere studier ikke omfattende nok til at stå ene på mål for konklusionerne.
 

FYRRE PROCENT

af alle svenskere med sclerose i behandling får Rituximab. Det skyldes ifølge den svenske professor i neurologi Anders Svenningsson, at patienterne selv har efterspurgt muligheden, fordi den har vist sig at fungere for rigtig mange. 

Den noget alternative behandlingsstategi har samtidigt også sparet landet for intet mindre end 500 millioner svenske kroner årligt, da Rituximab er billigere end de fleste andre muligheder, der findes i kartoteket over sclerosemedicin. 

Der er ingen kommentar endnu