Gå til hovedindhold
TemaBørn: Skal - skal ikke? Se hele temaet

Børn eller ej: Planlæg, planlæg, planlæg…

14. januar 2020
Kort fortalt

For par med sclerose, som overvejer at få et barn, er planlægning nøglen til en god graviditet og et godt liv med børn, lyder rådet fra både neurolog og psykolog.

”Tal med neurologen, og gør det, allerede inden graviditeten besluttes,” opfordrer Melinda Magyari, der er overlæge på scleroseklinikken på Rigshospitalet.

Det gælder ikke mindst par, hvor det er kvinden, der har sclerose. For mens der stort set ingen behandlingsmæssige restriktioner er for mænd med sclerose, der ønsker at blive fædre, så har graviditet og behandling tidligere udelukket hinanden for kvinder. Men sådan er det ikke mere, understreger hun:

”I dag findes der medicinske behandlinger, som gør, at man kan være i behandling under graviditeten, og som kan tilpasses efter den enkelte patients behov og sygdomsaktivitet. Det gælder både blandt første- og andenlinjebehandlingerne og blandt de højpotente behandlinger. Derfor er det en rigtig god idé at tale med neurologen i god tid, så man kommer i den rigtige behandling tidligst muligt,” fortæller hun.

Endelig skal man helst være attakfri i et år, inden man bliver gravid. For det nedsætter – sammen med medicinsk behandling – risikoen for attakker efter fødslen, forklarer hun. 

Prioriteter er nødvendige


Neurologens råd om planlægning begrænser sig ikke til det medicinske. Det kræver meget mere planlægning, når man har sclerose:

”Når jeg møder par, der gerne vil have et barn, forsøger jeg altid fra starten at tune mig ind på, hvad arbejdssituationen er for begge parter, hvor meget hjælp de kan få, hvordan deres netværk er, og hvor længe de har tænkt sig at gå på barsel.

Det er vigtigt at kunne tage den med ro efter fødslen, så jeg råder til i god tid at få elimineret stressende faktorer, så der på forhånd er skabt mulighed for det. Det gælder om at få prioriteret sin tid og energi. Og er der overhovedet råd til det, så råder jeg til at få noget rengøringshjælp, så der ikke bliver spildt energi på ting, som ikke er vigtige,” siger Melinda Magyari. 

Det kræver en hel landsby at opfostre et barn, lyder et afrikansk ordsprog. Og det kan der ifølge psykolog i Scleroseforeningen Michael Nissen være noget om, når man har sclerose.

Det kræver en landsby


Derfor lyder hans råd til kommende forældrepar, hvor den ene har sclerose og måske i forvejen lider af en sclerosetræthed, der kan være en udfordring i livet med børn:

”Kig på jeres samlede ressourcer, og læg en plan for, hvordan den forælder, der har sclerose, bedst vil kunne undgå at blive udtrættet, når barnet først er der. Bedsteforældre kan for eksempel være guld værd, hvis der er større søskende, som skal hentes og bringes,” siger han og opfordrer:

”Tænk netværk. Og mobilisér det på forhånd, så der er flere hænder og hjælp at trække på, hvis I skulle få brug for det.” 

10 bud til en god graviditet og et godt efterforløb

Der kan være mange spørgsmål, når man som kvinde med sclerose står over for en graviditet. Læs Melinda Magyaris 10 bud til en god graviditet og et godt efterforløb HER

Der er ingen kommentar endnu