Gå til hovedindhold
TemaEmpowermentSe hele temaet

Brugerinddragelse giver ressourcer og patientsikkerhed

16. oktober 2017
Kort fortalt

Brugerinddragelse er et begreb der bliver brugt mere og mere. Men hvad betyder det egentlig, og hvorfor er brugerinddragelse så vigtigt?

Brugerinddragelse, patientinddragelse og borgerinddragelse. Kært barn har mange navne, og det er nok også derfor, der er så mange betegnelser for det samme. Men hvad brugerinddragelse betyder, er straks en helt anden sag, for det har indflydelse på både patienten, de pårørende, det sundhedsfaglige personale og sundhedssystemet.

”Inden for individuel brugerinddragelse er det rigtig vigtigt, at patienten gør noget for at blive hørt. Patienten er den person, der er ekspert i sit eget liv, og det er kun den person, der virkelig kender sin egen historie og derved er eksperten,” siger Jette Bay, der er politisk næstformand og tidligere formand for Scleroseforeningens Sundhedsudvalg.

Samtidig understreger Jette Bay, at man også kan være involveret i brugerinddragelse på andre måder end selv at være patient:

”I brugerinddragelsen gælder det, at man også kan være inddraget som pårørende. Når en patient bliver syg, rammer det hele familien. Jo flere, der kan være med til at hjælpe, støtte og bakke op om patienten, jo mindre belastende kan det være at være ramt,” forklarer Jette Bay.

En form for ressource

Når patienten eller den pårørende skal inddrages i behandlingsforløbet, er det vigtigt at tænke på dem som en ressource. Det er dem, der bedst kan give supplerende oplysninger, der kan være vigtige for behandlingen, og samtidig højner det patientsikkerheden.

”Når man for eksempel inddrager de pårørende er de tit med, når patienten får en diagnose eller en prognose. Det kan nogle gange være følelsesmæssigt hårdt, og der er tit mange informationer samtidig. I den slags situationer er det kun anbefalelsesværdigt at have et ekstra sæt ører med,” siger Jette Bay.

For at blive inddraget for eksempel under en samtale, foreslår Jette Bay at man kan forberede nogle spørgsmål og at man kan gøre sig det klart, hvad det er, man gerne vil have ud af den samtale, man skal til at have.

Det handler om ligeværdighed

Grunden til, at brugerinddragelse i sundhedssystemet er så vigtigt er, at ligeværdigheden mellem for eksempel patienten og sygeplejersken eller lægen er essentiel for et godt patientforløb.

”De skal begge to lytte til hinanden og udnytte hinanden, og så skal de respektere hinandens ekspertise. Samtidig skal patienten motiveres til at tage sit ansvar, for det er i denne sammenhæng ikke kun er lægen, der er eksperten,” fortæller Jette Bay.

En helt anden måde at være inddraget på er at være organisatorisk patientrepræsentant. Her arbejder man ud fra generelle patientperspektiver og bidrager med patienternes ’stemmer’. Det kræver erfaring, overblik og evnen til at indgå i samarbejdspartnernes perspektiv. Jette Bay er en hyppigt brugt organisatorisk patientrepræsentant i vores paraplyorganisationer Danske Patienter og Danske Handicaporganisationer.

Der er ingen kommentar endnu

Tilføj kommentar

Dit navn Anonym

Ren tekst

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
Vær opmærksom på at din kommentar er offentlig.