Gå til hovedindhold

Carina arbejder på Grønland

27. december 2013
Kort fortalt

Broccoli til 40 kroner per bundt, vanvittige vejrforhold og ingen neurologer er en del af hverdagen for Carina Kongsted Thiesen. I august måned tog hun springet og flyttede til Grønland for at arbejde, selvom hun et år forinden havde fået konstateret sclerose

»Min mavefornemmelse siger, at det er det her, jeg skal, og så lytter jeg til den. Jeg kan ikke bruge alt for lang tid på at overveje, om det er noget, jeg skal gøre. For jeg ved ikke, hvordan mit helbred har det om f.eks. et år.«

Sådan siger 32-årige Carina Kongsted Thiesen om baggrunden for at sige ja til det job, der har gjort, at hun i august måned rykkede rødderne op og flyttede næsten 3.500 kilometer fra Middelfart til Nuuk på Grønland.

Jobtilbuddet kom tilfældigt, da hun til sin fætters fødselsdag blev tilbudt et job af to indehavere af et firma på Grønland. Som arbejdsløs mediegrafiker, der havde mistet sit job og fået konstateret sclerose et år forinden, var hun ikke sen til at slå til.

»Jeg trængte til en optur oven på alt det, der var sket. Jeg har ingen mand og børn at tage hensyn til, så jeg kunne jo sagtens tage af sted,« siger Carina Kongsted Thiesen. 

Flere måneders medicin i håndbagagen

Carina Kongsted Thiesen fik stillet diagnosen sclerose i juli 2012. Hun er stort set symptomfri og har ikke har haft nogle attaks, siden hun fik konstateret sclerose. Alligevel har der dog været nogle ting, der skulle gå op i en højere enhed, før hun kunne flytte til Grønland, for som hun selv siger:

»Af alle lande, du kan tage til, er Grønland nok det værste land at tage til, når du har sclerose, for du kan ikke blive behandlet heroppe.«

Sclerose er ikke en sygdom, der rammer befolkningen på Grønland. Derfor er der heller ingen neurologer med speciale i sclerose på Grønland. Af den grund er Carina Kongsted Thiesen tilknyttet Rigshospitalet, som har en aftale med Dronning Ingrids Hospital i Nuuk. Skulle hun få et attak, mens hun er af sted, har de ikke mulighed for at behandle hende på Grønland, men hun vil blive sat på et fly til Danmark.

Også sin medicin, Avonex, har Carina Kongsted Thiesen selv måttet medbringe fra Danmark. Med maks. otte kilo tilladt i håndbagage blev løsningen en særlig let køletaske bestilt hjem fra England, og køleelementer sponsoreret af medicinalfirmaet. Når hun til januar skal til tjek og scannes samt have mere medicin, arbejder det grønlandske hospital på, at hun kan få konsultationen over videokonference med specialafdelingen i Danmark. Ellers bliver løsningen, at hun skal flyve hjem og blive tjekket på Rigshospitalet. 

 

Ligesom Danmark – bare mindre

Indtil videre tager Carina Kongsted Thiesen dog tingene, som de kommer. Hun fortæller, at hun hurtigt har fået et godt netværk i Nuuk, hvor mange andre danskere arbejder og bor ligesom hende selv.

»Nogle gange kan man godt blive i tvivl, om man er i Danmark eller på Grønland. Der er rigtig mange danskere heroppe. Det gør det også nemmere i forhold til sproget,« siger hun og fortæller, at der i Nuuk er biograf, supermarkeder og indkøbscenter med danske forretninger som Elgiganten og Vero Moda. »Det er meget ligesom Danmark. Bare mindre.« 

Dog er der særligt ét punkt, hvor Grønland adskiller sig meget fra Danmark.

»Naturen er helt fantastisk heroppe. Vejret kan være helt vanvittigt. Den ene dag blæser det 30-35 meter i sekundet, og dagen efter er det helt vindstille med solskin. Solen er meget kraftig, så selvom man bare skal ud og gå en tur i fjeldet, så er det på med solcremen, for der er godt knald på,« siger hun.

Spring ud i det

Netop på grund af det anderledes ved Grønland er Carina Kongsted Thiesen glad for, at jobmuligheden bød sig netop her.

»Jeg kunne jo også have været taget til Italien eller Frankrig. Det havde måske været lettere i forhold til sygdommen, fordi de kender til sclerose og kan behandle den i de lande, men det havde ikke været det samme. Grønland er jo unik og spændende, fordi det er verdens største ø og et helt andet samfund, end hvad man finder andre steder i verden,« siger hun. 

Derfor accepterer hun også, at et frisk bundt broccoli koster 40 kroner, og at hun betaler 1.000 kroner om måneden for sit internet, hvor hun har 20 GB at bruge, for som hun siger:

»Når man kommer herop som udefrakommende, må man tage tingene, som de kommer.«

Carina Kongsted Thiesen er ikke i tvivl, når man spørger hende, om hun vil råde andre mennesker med sclerose til at flytte til udlandet.

»Jeg tror kun, det er ens egen mavefornemmelse, der kan fortælle, om det er rigtigt, og om det er en chance, man skal tage. Men hvis folk har lyst til at flytte til udlandet, så skal de gøre det,« siger hun. »Intet varer evigt, men så længe det er sjovt, så er det det, jeg gør.« 

Efter interviewet fandt sted, har Carina Kongsted Thiesen sagt sin stilling op, da arbejdsopgaverne ikke levede op til hendes forventninger. Hun leder nu efter et nyt job, så hun kan blive boende på Grønland.

Carina Kongsted Thiesen har en blog, hvor hun skriver om sin hverdag på Grønland. 

Læs mere på: www.discovergreenland.wordpress.com

Der er ingen kommentar endnu