Gå til hovedindhold

Corona-pandemien er gået hårdt ud over mennesker med scleroses mentale helbred

6. oktober 2022
Kort fortalt

Mennesker med multipel sclerose har oplevet øget tendens til depression, bekymring og en forringelse af deres fysiske helbred som følge af corona-pandemien, viser internationalt studie.

Trist kvinde med tomt blik

Seks måneder inde i corona-krisen viste sclerosepatienter i en lang række lande umiddelbart ingen tegn på, at deres generelle mentale sundhed og livskvalitet skulle være forringet som følge af lock downs og den globale viruspandemi.

Undersøgelsen kiggede dengang blandt andet på fysiske og kognitive tests og sammenlignede disse data med tidligere data fra før pandemien.

Men nu viser et opfølgende studie, at særligt mennesker med scleroses mentale helbred har lidt skade godt to år inde i pandemien. 

Det internationale forskerhold, der tæller forskere fra lande som Canada, USA, Italien, Belgien og Danmark, har fulgt de samme deltagere for bedre at forstå risikoen og udbredelsen af mentale og psykiske udfordringer for mennesker med sclerose under en pandemi. 

En af forskerne bag projektet er Ulrik Dalgas, der er professor i Idræt og Sundhed ved Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet.

”Studiet laver en opfølgning på en gruppe personer med progressiv MS ca. 1 år efter den første COVID-19-nedlukning, for at undersøge evt. mentale ”langtidseffekter” af nedlukningen,” forklarer han.

Undersøgelsen peger ifølge Ulrik Dalgas på, at den mentale og fysiske trivsel var nedsat blandt personer med sclerose i forhold til før COVID-19-pandemien.

”Studiet er indbygget i et stort interventionsstudie, som undersøger effekten af fysisk træning og/eller kognitiv træning på personer med progressiv MS. Det kører på 11 centre i Europa, Canada og USA,” lyder det fra forskeren.

Ulrik Dalgas har været med til at udforme træningsdelen og testningen heraf til det store interventionsstudie, og desuden været ansvarlig for afviklingen af projektet på det danske center, som deltog på Aarhus Universitet/Sygehus.

Ingen danske data

Men den danske forskers rolle i forbindelse med det nye ‘substudie’ har ifølge hans egne ord været ”beskeden”, idet det ikke var muligt at indsamle nye danske data på grund af en ny nedlukning i Danmark.

Af denne grund kan det være vanskeligt at sige noget præcist om, hvordan danske personer med sclerose har håndteret pandemien mentalt efter to år.

Men eftersom, danske personer med sclerose ligner dem i flere af de deltagende lande “på de fleste væsentlige parametre”, er der god grund til at tro, at resultaterne også kan være retvisende for danskere med sygdommen.

Risikoen for en ”forsinket” effekt af COVID-19 var højere ”hos personer med sekundær MS samt en høj score for depressive symptomer.”

Du kan læse mere om studiet her

Der er ingen kommentar endnu