Coronavirus og sclerose: Det skal du vide
Professor Finn Sellebjerg og Sundhedsstyrelsen fortæller her om, hvad du kan gøre, hvis du skal rejse, samt andre gode råd og forholdsregler.
Opdateret: 10 marts. 2020 OBS: Denne artikel er fra marts 2020, og der kan være ændringer i det vi i dag ved om coronavirus og sclerose.

OBS: Denne artikel er fra marts 2020, og der kan være ændringer i det vi i dag ved om coronavirus og sclerose.
Bør du være særlig bekymret for corona, hvis du har sclerose? Det er der flere af vores medlemmer, som har spurgt os om i forbindelse med, at et større antal danskere nu meldes smittede med COVID-19.
Vi har talt med professor Finn Sellebjerg samt Sundhedsstyrelsen, og giver dig her et overblik over, hvad du bør vide, hvis du har sclerose.
Er jeg mere udsat i forhold til corona, hvis jeg har sclerose?
Hvis man har en kronisk sygdom såsom sclerose, er man mere udsat – særligt hvis man er svækket af sin sygdom. Men det er ikke anderledes end med andre luftvejsinfektioner, hvor samme gruppe er i større risiko for smitte. Der er ingen, hverken med eller uden sclerose, der kan gøre andet end at følge Sundhedsstyrelsens og Udenrigsministeriets vejledninger.
Er jeg i særlig risiko for smitte, når jeg er på immundæmpende medicin?
Man kan ikke generelt sige, at folk på immundæmpende medicin har en øget risiko for at pådrage sig en virus.
Men hvis man pådrager sig virus og har en kronisk sygdom, uanset hvilken, så er man i risiko for et mere kompliceret forløb. Hvis man har en kronisk sygdom, skal man derfor i særligt høj grad tage hygiejnerådene til sig.
Man skal ikke stoppe med sin sclerosemedicin
Hvis man er smittet eller er nervøs for det. Den beslutning skal træffes i samråd med ens neurolog, da man kan blive syg af at stoppe på noget medicin, samtidigt med at medicinen næppe er ude af kroppen, inden virusset er.
Hvad kan jeg gøre for at undgå smitte, og hvilke forholdsregler bør jeg tage?
Corona er en luftvejsinfektion, som smitter ved direkte dråbespredning fra nys eller host eller ved indirekte kontakt (sekret fra hænder). Derfor er der ikke meget at gøre for at undgå smitte, andet end at passe på og tage sine forholdsregler.
For at forebygge smitte, skal man:
- Huske at vaske hænder grundigt og ofte
- Holde sig væk fra personer, der har symptomer på forkølelse og/eller luftvejsinfektion
- Kraftigt overveje, hvor stor risiko man vil løbe i forhold til udlandsrejser og holde sig ajour med Udenrigsministeriets vejledninger. Statsministeriet advarer nu om, at danskere kan risikere at strande i lande, eftersom flere lande begynder at lukke ned på grund af smittefare.
Kan jeg tage med offentlig transport?
-
Regeringen opfordrer til, at rejsende så vidt muligt undgår kollektiv trafik i myldretiden for at inddæmme coronasmitte.
Det skriver Transportministeriet i en pressemeddelelse. - DSB tilbyder, at man kan refunderet sine billetter, hvis man ikke længere har lyst til at rejse med tog på grund af risiko for coronavirus. Læs mere her
Hvad skal jeg gøre, hvis jeg har mistanke om at være smittet?
Hvis du mistænker, at du er smittet, skal du kontakte vagtlægen eller din praktiserende læge. Symptomerne på virussen er feber, tør hoste eller vejrtrækningsbesvær.
Jeg skal til udlandet, hvor kan jeg få information om landet og corona?
- Hvis du skal til udlandet, bør du tjekke op på corona-situationen i det pågældende land, og overveje, hvor stor risiko du vil løbe.
- Statsministeriet advarer nu om, at danskere kan risikere at strande i lande, eftersom flere lande begynder at lukke ned på grund af smittefare. Du kan finde information om forskellige lande og den konkrete situation med corona på Udenrigsministeriets hjemmeside HER.
Hvor kan jeg orientere mig om corona herhjemme?
Du kan følge udviklingen og retningslinjerne på Sundhedsstyrelsens hjemmeside HER.
Hvad er coronavirus?
Coronavirus er en familie af virus, der kan være årsag til milde forkølelser, men også til alvorlige infektioner i luftvejene.
Det første tilfælde blev fundet i Wuhan i Hubei-provinsen i den østlige del af Kina i december 2019. De smittede har haft symptomer på lungebetændelse: Feber, tør hoste, i nogle tilfælde besværet vejrtrækning og tegn på lungebetændelse på røntgenbilleder.
Der har dog også været påvist smitte med ny coronavirus hos personer med milde øvre luftvejssymptomer.
Hvad er symptomerne?
Symptomer på sygdommen er feber, tør hoste eller vejrtrækningsbesvær.
Hvordan smitter det?
Corona spreder sig ved person-til-person smitte og sker hovedsageligt ved direkte dråbespredning fra nys eller host eller ved indirekte kontakt (sekret fra hænder).
Det er endnu ikke helt afklaret, hvorvidt smittede kan smitte andre, hvis man ikke selv har tegn på sygdom i luftvejene med fx hoste, åndenød og feber, men undersøgelser peger på, at det er personer med tegn på sygdom i luftvejene, der er årsag til langt størstedelen af nye tilfælde.
Hvordan forebygger jeg smitte?
- God håndhygiejne, primært håndvask, og evt. hånddesinfektion, hvis hænderne er rene og tørre.
- Undgå kontakt med personer, der har symptomer på forkølelse og/eller luftvejsinfektion.
- Host eller nys i engangslommetørklæde, alternativt i albuebøjningen.
Hvordan påvises coronavirus?
Ny coronavirus kan påvises i en særlig prøve af sekret fra de nedre luftveje. Analysen gennemføres kun hos patienter, der har tegn på sygdom i luftvejene, og hvor der er grund til at mistænke, at personen kan være smittet med COVID-19.
Der findes ingen specifik behandling af eller vaccine mod infektion med ny coronavirus.
Personer med COVID-19 kan hjælpes med medicinsk behandling for at lindre symptomerne.