Gå til hovedindhold

COVID-19: Første observationer fra flere EU-lande vækker optimisme

17. april 2020
Kort fortalt

Scleroseeksperter i flere europæiske lande deler i øjeblikket foreløbige observationer af og erfaringer med coronasmittede patienter, der har sclerose. Der er endnu ingen studier, der slår noget fast, men indtil videre tegner det et optimistisk billede af, at sygdommen i sig selv ikke ser ud til at sætte gang i et voldsommere sygdomsforløb. 

Uvisheden er en faktor, som alle med sclerose kender til. Desværre er det også en underlig størrelse, der ofte slæber følelser som forvirring og frustration med sig. Og det må man sige, at den nye COVID-19 virus også har gjort.

Da virussen begyndte at sprede sig i Europa, vidste vi nærmest intet om den. Men nu begynder de første observationer at blive delt mellem europæiske scleroseeksperter, og de giver os et billede af, hvordan virussen ser ud til at påvirke personer, der har sclerose, og personer, som er i behandling med immundæmpende medicin, forklarer professor Finn Sellebjerg.

Italienske observationer vækker glæde


På hospitalet Papa Giovanni XXIII i den hårdt virusramte norditalienske by Bergamo har man i slutningen af marts registeret 60 coronasmittede ud af de omtrent 1.000 sclerosepatienter, der er tilknyttet hospitalets scleroseafdeling. Ingen er døde, og ingen af dem har været indlagt, meddeler den italienske neurolog Valeria Barcella fra scleroseafdelingen i Bergamo. 

Hun oplyser også, at det ser ud til, at langt færre med sclerose har været eller er smittet med corona i Bergamo, sammenlignet med resten af byens befolkning. Det kan dog skyldes, at de sandsynligvis har været mere forsigtige end den gennemsnitlige person, konkluderes der i den nye publicering:’The Corona Pandemic: An acute service for people with MS and their physicians’.

Den tyske scleroseekspert Mathias Buttmann står bag publiceringen, der blandt andet indeholder informationer om de første observationer af og erfaringer med corona hos mennesker, der har sclerose.

Ingen tegn på alvorlige forløb grundet sclerose


De positive observationer af coronasmittede personer med sclerose, opleves ikke kun i Bergamo. Det fortæller professor Finn Sellebjerg, der er i kontakt med flere af de europæiske scleroseeksperter, og som gjorde Scleroseforeningen opmærksom på den nye publicering.

”Vi bliver ikke væltet herhjemme af sclerosepatienter, der har fået corona, og vi hører heller ikke om mange, der er indlagt med alvorlige infektioner. Det er heller ikke erfaringen, som jeg hører fra Italien og flere andre europæiske lande,” fortæller professor Finn Sellebjerg og uddyber:

”De europæiske observationer er ikke gjort systematisk op endnu, men de peger på, at mennesker med sclerose ikke er særligt udsatte for at få corona-virusset, og det tyder heller ikke på, at de får et mere alvorligt forløb, hvis de er smittet – heller ikke de personer, der er i behandling med medicin, som påvirker immunsystemet. Det er dog kun noget, vi kan se fra foreløbige observationer, og altså ikke noget der er videnskabeligt bevist endnu.”

Udskudte sclerosebehandlinger


Dog er hverken professor Finn Sellebjerg eller de af hans europæiske kollegaer, som han er i kontakt med, i tvivl om, at den nye COVID-19 virus er en voldsom epidemi, man bør tage alvorligt, og som der stadig er uvished omkring.

Netop derfor udskydes mange sclerosebehandlinger i øjeblikket.

”Vi mener, at det er mest forsvarligt at udskyde nogle af behandlingerne, mens vi indsamler flere erfaringer. Det har vi vurderet, at man godt kan uden en risiko for tilbagefald i sygdommen. Men så snart vi får et bedre overblik over situationen med corona, kalder vi patienterne ind igen, så de kan fortsætte deres behandling,” uddyber professoren.

Der er ingen kommentar endnu