Gå til hovedindhold

D-vitaminhypotese skydes ned

7. august 2018
Kort fortalt

Den udbredte ide om at D-vitamin mindsker risikoen for hjernesygdomme, herunder sclerose, holder måske ikke vand alligevel. Efter en omfattende gennemgang af litteratur på området finder australske forskere ingen bevis for, at D-vitamin skulle have en nervebeskyttende funktion. UV-stråler fra sollys kan dog stadig have en gavnlig virkning via ukendte mekanismer.

D-vitamin har sandsynligvis ikke den beskyttende virkning mod sclerose, demens, Alzheimers og andre hjernesygdomme, som man ellers har formodet. Det peger australske forskere på i et nyt omfattende studie.

Tidligere undersøgelser har ellers vist, at patienter med hjernesygdomme generelt har lavere mængder af D-vitamin end raske mennesker.

Det har ledt til hypotesen om, at øgede mængder at D-vitamin, enten gennem sollys eller vitamintilskud, kan mindske risikoen for, og begrænse udvikling af, sygdommene.

Ingen bevis for beskyttelse

Forskerne gennemgik systematisk videnskabelig litteratur på området og foretog en analyse af 70 kliniske studier og laboratorieundersøgelser. På baggrund af resultaterne kunne forskerne ikke finde bevis for, at D-vitamin har en nervebeskyttende virkning.  

Ideen om at D-vitamins gavnlige virkning er typisk baseret på observationsstudier, hvor man typisk kan finde en sammenhæng mellem to faktorer, men ikke tager højde for hvad, der påvirker hvad. 

Forskernes analyser af de mange studier viser, at selvom man kan finde en forbindelse mellem D-vitamin og hjernesygdomme, så er det ikke nødvendigvis en årsagssammenhæng.   

Sollys kan stadig være gavnligt

Det er dog for tidligt at afskrive solens gavnlige virkning, fortæller en af forskerne, professor Mark Hutchinson fra University of Adelaide i Australien:

"UV-stråler kan have en positiv indflydelse på hjernen og immunsystemet, men det er muligvis via en anden molekylær mekanisme end gennem D-vitamin”, mener han, og fortsætter:

”Det er endnu uvist hvilke positive mekanismer, der fremmes gennem sollys. Desværre ser det ud til, at D-vitamin, som ellers er et vigtigt vitamin for kroppen i mange sammenhænge, ikke nødvendigvis er det ’mirakel-vitamin’, som man har håbet på".

Det er dog stadig sandsynligt, at D-vitamin kan dæmpe nogle overaktive og skadelige immunreaktioner, som typisk ses ved autoimmune sygdomme, herunder sclerose, psoriasis og leddegigt.

Man kan læse mere om studiet her.

Der er ingen kommentar endnu