Dansk forsker deler ny viden om cannabis som medicin
Dugfriske resultater om cannabis som medicin spirer frem i øjeblikket. Stefan Gustavsen er en af de danske forskere, som afslører sin nyeste forskning i brugen, sikkerheden og virkningen af cannabis mod scleroserelaterede symptomer.

Det var ulovligt, men virkede mirakuløst godt. Sådan farvede flere nyhedsmedier et billede af cannabis som medicin, lige op til den danske forsøgsordning med medicinsk cannabis blev sat i gang i januar 2018.
Igennem modige beretninger fra patienter virkede planten på alt fra smerter til søvnløshed, spasmer og mange andre symptomer. Beretningerne blev grobund for tre spændende forskningsstudier, som ph.d. Stefan Gustavsen har arbejdet på de seneste tre år.
”Jeg læste og hørte om en række anekdotiske beretninger i medierne og undrede mig over, om cannabis virkelig var så gavnlig, eller om det blot var enkelte oplevelser som tegnede det billede i medierne. Det ville jeg gerne undersøge,” fortæller han.
Alarmerende mange bruger illegal cannabis
Tendenser, virkning og grundforskning er de tre vidt forskellige områder, som Stefan har set nærmere på i sin forskning om cannabis som behandling.
”Et af studierne giver os et indblik i, hvor udbredt det er at anvende cannabis som medicin blandt personer med sclerose, hvorfor patienterne anvender cannabis, og hvorvidt de bruger illegal eller receptpligtig cannabismedicin,” forklarer forskeren.
”Vi havde en formodning om, at en del med sclerose havde prøvet cannabis. Men det var alligevel overraskende, at hver 5. person med sclerose har brugt cannabis inden for det seneste år. Det er flere end blandt den generelle befolkning. Derudover, er der mange som anvender illegal cannabis, altså cannabis uden recept, og det er alarmerende i mange henseender,” udtrykker han.
Tager det mod symptomer
Selvom mange af de adspurgte købte cannabis ulovligt, havde størstedelen af de 2009 personer med sclerose eller CIS, som gennemførte Stefans spørgeskema, styr på, at planten kunne lindre symptomer og ikke selve sygdommen.
”Det viser, at personer med sclerose er bevidste om, hvad cannabis muligvis kan afhjælpe. Det er en misinformation, at det kan bruges som behandling af selve sygdommen, så det er rigtig godt at se, at cannabis primært blev brugt til lindring af scleroserelaterede symptomer såsom smerter, spasticitet eller søvnproblemer,” siger Stefan og drejer samtalen over på forsøgsordningens mest efterspurgte cannabisprodukt. Olien.
Cannabisolier i lave doser
Der måtte gå otte måneder, fra forsøgsordningen med medicinsk cannabis gik i gang, til at læger kunne udskrive recept på cannabisolier. Et produkt som både læger og patienter fra start havde efterspurgt, men som ingen af de nye danske forskningsprojekter planlagde at undersøge nærmere.
”Jeg så, at der ikke var nogle af de forskningsprojekter, som fik bevilliget midler fra satspuljen til at indsamle viden om cannabis som medicin, der ville undersøge de produkter, som er i forsøgsordningen. Derfor besluttede vi at se nærmere på sikkerheden og virkningen af de cannabisolier, som blev godkendt til forsøgsordningen,” fortæller Stefan.
Og det betød, at fik man tilbudt recept på olien, havde sclerose og var tilknyttet Rigshospitalet, måtte man gå med til at deltage i forskningsstudiet.
”Det vigtigste var at undersøge sikkerheden, og hvorledes man forsvarligt kan dosere cannabisolie. Men vi så også på behandlingens virkning, og blandt de 28 personer med sclerose, som blev fulgt i mit projekt, oplevede de fleste en mere eller mindre gavnlig effekt på smerter, spasticitet og søvn,” afslører Stefan.
”Nogle af deltagerne oplevede mildere bivirkninger ved olien, men det var også relativt lave doser, der blev behandlet med,” forklarer han og tilføjer, at studiets størrelse og design gør, at der er brug for mere forskning til at slå resultaterne helt fast.
Men den nye viden kan sagtens bruges allerede nu.
Hjælper lægerne
Læger landet over har ikke meget at læne sig op ad, når de skal beslutte doseringen af den cannabisolie, som kan udskrives fra forsøgsordningen.
”Ved at sammenholde vores data med den eksisterende viden om dosering af andet cannabis-baseret medicin (kapsler, mundspray) er der mulighed for at lave overordnede anbefalinger om, hvordan man kan opstarte, dosere og langsomt optrappe behandling med cannabisolier. Det kan bruges som et slags støtteværktøj for lægerne,” fortæller Stefan.
Senere på året deler han helt friske resultater fra et sidste projekt. Her forsøger Stefan at skabe mere grundviden om kroppens eget cannabissystem (det endocannabinoide system) og dets egenskaber ved MS.
Se mere
Find ud af mere om Stefan Gustavsens to studier, der undersøger hhv. tendenser og sikkerheden/virkningen af cannabisolie mod scleroserelaterede symptomer.