Gå til hovedindhold

Dansk ph.d.-studerende om prisbelønnet forskningsprojekt: »Det var bare første spadestik«

19. januar 2017
Kort fortalt

Anja Thormann vandt sidste år en pris for sit forskningsprojekt om komorbiditet. Her fortæller hun om projektet, og om hvad næste punkt på dagsordenen er.

Thumbnail

Når man er kronisk syg, så har man desværre ikke altid kun én sygdom at kæmpe med. Mange mennesker bærer nemlig rundt på to eller flere kroniske sygdomme – det, man kalder ko- eller multimorbiditet.

Dette gælder også for mennesker med sclerose. Anja Thormann, ph.d.-studerende på Dansk Multipel Sclerose Center på Rigshospitalet, vandt sidste år en pris for bedste forskningsprojekt på det årlige videnskabelige symposium for dansk scleroseforskning. Projektet undersøgte forekomsten af andre kroniske sygdomme før og efter de første symptomer på sclerose.

Otte sygdomskategorier ­undersøgt

Anja Thormann besluttede sig for at lære mere om de mennesker med sclerose, der lever med mere end én kronisk sygdom. Hun begyndte med at dele forskellige mulige sygdomme ind i otte overordnede kategorier.

»I princippet ville jeg gerne undersøge alt. Men jeg delte de forskellige sygdomme ind i de otte kategorier, og så gik jeg ud fra, hvad man kunne forestille sig kan forekomme, og efter den smule evidens, der allerede var i litteraturen,« fortæller hun.

Anja Thormann brugte data fra Det Danske Scleroseregister og andre sundhedsregistre. Hun ville se på forekomsten af komorbiditet blandt alle personer, der er født i og bor i Danmark, og som havde deres første sclerosesymptom mellem 1980 og 2005. Hun sammenlignede næsten 9.000 personer med sclerose med en fem gange så stor kontrolgruppe på knap 45.000 raske personer.

Mindre astma, KOL og cancer til mennesker med sclerose

Projektet kom frem til, at der inden de første tegn på sclerose sås en øget risiko for diabetes og andre autoimmune sygdomme. Efter at folk havde fået sclerose, så Anja Thormann, at der var en øget risiko for karsygdomme i hjernen, hjerte-kar-sygdomme, andre autoimmune sygdomme, Parkinsons og sygdomme som bipolar sygdom, skizofreni og andre psykoser.

Men til gengæld kom hun også frem til, at folk med scle­rose ikke var ramt nær så meget af astma, KOL (kronisk obstruktiv lungesygdom) og visse cancerformer som den generelle befolkning.

»Det er jo helt klart spændende. Hvis årsagerne til den her delvise beskyttelse over for visse sygdomme kan kortlægges, så kan man se på forebyggelse og behandling med nye øjne,« siger Anja Thormann.

Succesprojekt var bare det første spadestik

Om årsagerne til forekomsten af lige præcis de forskellige sygdomme, som undersøgelsen har vist, kan Anja Thormann ikke sige noget konkret.

»Der kan være et sammenfald af genetiske og risiko-, miljø- eller livsstilsfaktorer. Når folk får sclerose, så bliver nogle påvirket på deres fysiske aktivitet, hvilket kan resultere i forskellige sygdomme. De får også noget medicin, der i nogle tilfælde kan resultere i en øget risiko for andre sygdomme. Vi ved ikke meget om langtidsbivirkninger ved vores behandlinger. Det kan selvfølgelig også være, at fordi personer med sclerose er i kontakt med sygehusvæsenet oftere, så bliver der opdaget nogle sygdomme, som andre ikke lige så hurtigt får konstateret,« siger hun.

For Anja Thormann var projektet om forekomsten af forskellige sygdomme før og inden sclerose bare begyndelsen. Hun har mange flere planer:

»Det her projekt var bare første spadestik for at kunne sige noget om, hvor meget komorbiditet fylder. Lige nu undersøger jeg, hvad det betyder for tabt indkomst og parforhold. Det næste, jeg skal gøre op, er, hvad komorbiditet betyder for muligheden for at stille diagnosen sclerose.«  

Der er ingen kommentar endnu

Tilføj kommentar

Dit navn Anonym

Ren tekst

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
Vær opmærksom på at din kommentar er offentlig.