Gå til hovedindhold

Danskerne om indsatsen for mennesker med handicap: Ikke godt nok!

13. november 2013
Kort fortalt

2/3-dele af danskerne dumper politikernes indsats for mennesker med handicap. Det viser en ny undersøgelse af danskernes holdninger til mennesker med handicap og deres rettigheder. Undersøgelsen er foretaget af Epinion for PTU og Scleroseforeningen

Skal mennesker med handicap kunne leve et liv så nær det normale som muligt? Ja, lyder det klart og rungende fra hele 97 % af den danske befolkning. Men sådan ser virkeligheden langt fra ud ifølge danskerne.

Knap 2/3-dele af danskerne (61 %) mener, at der er ringe eller meget ringe grad af lige muligheder mellem danskere med handicap og andre danskere, og kun 15 % mener, at mulighederne for at få arbejde for mennesker med handicap er tilstrækkelige.

Utilfredse med det offentliges indsats

2/3-dele af danskerne (65 %) svarer, at politikernes indsats for mennesker med handicap er utilstrækkelig eller meget utilstrækkelig. Hver anden dansker (52 %) mener kommunen anvender for få eller alt for få penge på handicapområdet, og hver anden (50%) finder det offentliges tilbud om hjemmehjælp og hjælpemidler til mennesker, der er handicappede, utilfredsstillende eller meget utilfredsstillende.

Jo større kendskab til mennesker med handicap, des mere kritiske

Undersøgelsen, der er foretaget blandt 1.012 danskere fordelt i hele landet, viser desuden, at det især er personer med hyppig kontakt til mennesker med handicap, der mener, at det offentliges indsats generelt og kommunens anvendelse af økonomiske midler til mennesker med handicap er utilstrækkelig.

47 % af danskerne har haft kontakt med et menneske med handicap mindst en gang om måneden, mens 29 % af dem svarer, at de ingen kontakt har haft med noget menneske med handicap inden for det seneste år. Personer i hovedstadsområdet og unge under 35 år er dem, der har mindst kontakt med mennesker med handicap.'

Baggrund for undersøgelsen:

Undersøgelsen er gennemført som webbaserede interviews blandt 1.012 repræsentativt udvalgte danskere på 18 år og derover. Undersøgelsen, der er udført i tidsrummet 9.-16. september 2013, er foretaget af Epinion for PTU (Landforeningen for Polio, Trafik og Ulykkesramte) og Scleroseforeningen. De to patientforeninger har op til valgkampen ønsket en kortlægning af danskernes kendskab og holdning til centrale handicappolitiske spørgsmål.

"Mennesker med handicap er et født mindretal, som ikke kan stemme sig til noget som helst selv. De har til stadighed brug for flertallets forståelse og vilje til at sikre dem et værdigt, alderssvarende liv. De seneste år er mennesker med handicap blevet ramt af massive besparelser i kommunerne, og vi har med denne undersøgelse ønsket at få kortlagt, om befolkningen overhovedet bakker op om den førte politik. Det viser undersøgelsen tydeligt, at de ikke gør, siger Bente Juul Röttig, social- og handicappolitisk konsulent i Scleroseforeningen.

Der er ingen kommentar endnu

Tilføj kommentar

Dit navn Anonym

Ren tekst

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
Vær opmærksom på at din kommentar er offentlig.