Gå til hovedindhold

De mest almindelige sygdomme ved siden af sclerose

6. februar 2015
Kort fortalt

En international sammenslutning af forskere er gået i gang med at se på såkaldt co-morbiditet ved sclerose – altså når man har en eller flere andre sygdomme oven i sclerosen

Lider man af en anden sygdom udover sclerose, er der højest sandsynligt tale om enten depression, angst, forhøjet blodtryk, for højt kolesterol eller en kronisk lungesygdom.
Det viser en ny undersøgelse af co-morbiditet ved sclerose, som er det videnskabelige udtryk for en anden diagnose ved siden af sclerosediagnosen.
Det er et panel af internationale forskere herunder professor Per Soelberg Sørensen fra Rigshospitalets scleroseklinik, der er gået sammen om at få en forståelse af, hvor almindeligt det er, at mennesker med sclerose har andre sygdomme, hvilke sygdomme, der er tale om, og hvordan de indvirker på sclerosen.

Litteraturgennemgang

Der er en stigende erkendelse af, at co-morbiditeter dels er vigtig for livskvaliteten hos mennesker med sclerose, men også kan komplicere sygdomsforløbet og måske ligefrem forværre eller fremme udviklingen af sygdommen.
Derfor har forskerne som et første trin i en bedre forståelse af co-morbiditet ved scleroselavet en systematisk litteraturgennemgang af offentliggjorte videnskabelige studier om emnet. De fandt 249 studier udført mellem 1905 og 2012, som giver et overblik over, hvilke sygdomme der er mest almindelige og oftest forekomne i forbindelse med sclerose.

Nogle kræfttypermere almindelige end andre

Og de mest almindelige sygdomme forekommende sammen med sclerose er altså de fem ovennævnte. De mest almindeligt forekomne autoimmune sygdomme sammen med sclerose er stofskiftesygdom og psoriasis. De mest almindeligt forekomne cancertyper i forbindelse med sclerose er livmoderhalskræft, brystkræft og cancer i fordøjelsessystemet.

Læs mere om forskningsprojektet, "Co-morbiditet ved MS", som Scleroseforeningen har givet Per Soelberg Sørensen støtte til i både 2014 og 2015

Der er ingen kommentar endnu

Tilføj kommentar

Dit navn Anonym

Ren tekst

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
Vær opmærksom på at din kommentar er offentlig.