Deltagere søges til projekt om effekterne af kognitiv rehabilitering i samspil med fysisk træning hos personer med progressiv sclerose
Undersøgelser tyder på, at kognitiv rehabilitering kan have potentiale til at give varig forbedring på kognitionen, mens fysisk træning også kan medføre fysiske, kognitive og følelsesmæssige fordele hos mennesker med sclerose. Men der er begrænset viden om effekten af en kombination af de to - ligesom det heller ikke er undersøgt, hvordan en kombination påvirker mennesker med progressiv sclerose. Det vil et forskningsprojekt derfor nu undersøge.

Hvilken effekt har kognitiv genoptræning kombineret med fysisk træning på kognitive problemer hos personer med progressiv sclerose? Lige netop dét vil Sektion for Idræt på Aarhus Universitet undersøge i et stort samarbejde med 10 andre forskningsinstitutioner.
Men de har brug for din hjælp.
Derfor søger de personer, der har lyst til at deltage i projektet. For at deltage skal du:
- være mellem 25-65 år
- være diagnosticeret med primær eller sekundær progressiv sclerose
- kunne transportere dig selv til og fra træningsfaciliteterne i Aarhus
- ikke have haft nævneværdig forværring i din sygdomstilstand de sidste tre måneder
- være i stand til at træne ca. 15 minutter på en siddende stepmaskine.
Forsøget kræver desuden, at du over en tre måneder lang periode kan komme til superviseret træning ved en træningsekspert to gange om ugen på Sektion for Idræt på Aarhus Universitet – der ydes selvfølgelig kørselsgodtgørelse.
For at deltage må du imidlertid ikke:
- Have andre neurologiske sygdomme udover progressiv sclerose
- Have væsentligt nedsat syn
- have lavet konditionstræning med høj puls i mere end tre dage per uge igennem de sidste 6 måneder.
Er du tvivl om, du ville passe ind i projektet, er du interesseret i at deltage, eller vil du bare gerne høre lidt mere om det, er du velkommen til at kontakte:
Ulrik Dalgas og Anne Sophie Michelsen på mail: asm@ph.au.dk eller tlf.: 93 52 19 66
Hvad er EDSS?
[EDSS] er en metode, der bruges til at vurdere den fysiske forværring, som skyldes sclerose. Skalaen går fra nul, som er der, hvor ingen fysiske symptomer har vist sig, til 10, som er niveauet, hvor man er sengeliggende, og ikke længere kan noget fysisk. Metoden er med til at give et mere konkret billede af sygdomsudviklingen, og kan bruges til at vurdere, hvilken behandling der kan have størst effekt.