Gå til hovedindhold

Deltagere søges til forskningsprojekt

21. december 2018
Kort fortalt

Deltagere søges til forskningsprojekt om ændringer i det perifere nervesystem hos personer med Multipel Sclerose.

Scleroseforeningen

Nedsat gangfunktion er et af de mest velkendte symptomer hos personer med sclerose og kan have stor indflydelse på livskvaliteten. Personer med gangproblemer grundet sclerose kan få behandling med Fampyra så længe behandlingen har en god effekt. Fampyra fungerer ved at lade signaler passere nemmere igennem nerver og forbedrer på den måde gangfunktionen.

Nervesignalet rejser fra hjernen og ned til musklerne i benene. Nervesignalet rejser derfor igennem det Centrale (hjerne og rygmarv) og Perifere nervesystem (nervesystemet i benene). Det perifere nervesystem er ikke undersøgt tilstrækkeligt hos personer med sclerose.

Derfor vil Syddansk Universitet / Region Syddanmark gerne undersøge personer med sclerose som får eller har fået Fampyra.

Deltagere skal være mellem 18 og 65 år og kunne gå med eller uden støttemidler. Forsøgspersoner må ikke være gravide, have sukkersyge, pacemaker eller metal i kroppen.

Hvor og hvordan?

Projektet vil foregå i Region Syddanmarks Skleroseklinikker (Odense, Kolding, Esbjerg og Sønderborg). Deltagerne skal deltage i tre besøg. Ved hvert besøg vil der blive foretaget funktionsundersøgelser, hvor gangfunktion, arm-funktion og kognitive funktion testes. Der vil ligeledes blive foretaget blodprøver ved første og tredje besøg, hvor der tages blodprøver for immunfaktorer, som kan fortælle om nervesystemet er angrebet - samt en gen-test. Der vil ligeledes blive foretaget nerveledningsundersøgelser, hvor der med elektroder på overfladen af huden vil blive undersøgt for nerve-hastigheder i begge ben. Derudover vil nerveledningshastigheden gennem hjernen, rygmarven og benene blive undersøgt ved hjælp af en magnetspole over hovedet, som stimulerer bevægelser i benene. Der vil blive foretaget MR-skanning af hjernen i forbindelse med første og tredje besøg.

Formålet med studiet er således at undersøge udviklingen af sclerose og ændringer i det centrale og perifere nervesystem.

Vil du vide mere? Kontakt Sepehr Mamoei. Telefon: 22701909 Email: mamoi@outlook.com

Der er ingen kommentar endnu