Gå til hovedindhold

Den nye behandlingsvejledning om medicin mod attakvis sclerose er kommet

22. marts 2019
Kort fortalt

Den nye behandlingsvejledning fra Medicinrådet viser, hvilke medicinbehandlinger der anbefales til forskellige grupper af patienter med attakvis sclerose. Men vejledningen er ikke den endelige, som lægerne kommer til at følge.

Det er kun en uge siden, Medicinrådet offentliggjorde den helt nye behandlingsvejledning for attakvis sclerose. Vejledningen skal sikre, at alle, uanset hvor man bor, modtager den bedst mulige behandling, ud af de behandlinger der er til rådighed. 

I den nye behandlingsvejledning har Medicinrådet besluttet, hvilke medicinske behandlinger der anbefales at bruge til forskellige grupper af mennesker, der har attakvis sclerose. Og her er to nye lægemidler kommet med på listen. 

De to nye behandlinger er Mavenclad og Ocrevus, der blev godkendt som sclerosemedicin i henholdsvis 2017 og 2018. Mavenclad og Ocrevus anbefales som en såkaldt andenlinjebehandling, der er for patienter med høj sygdomsaktivitet, som ikke tidligere har været i behandling, eller som allerede har prøvet førstelinjebehandling. 

Lægerne venter på en anden vejledning


Der er også andet, der har ændret sig i den nye behandlingsvejledning. Tidligere delte man medicinen op i såkaldt første-, anden- og tredjevalg. Nu har de valgt at betegne valgene som Anvend, Overvej, Anvend ikke rutinemæssigt og Anvend ikke. 

I de fire kategorier er der flere steder, hvor to lægemidler sidestilles som lige anbefalelsesværdige, men den nye behandlingsvejledning er ikke den endelige rettesnor, lægerne skal følge fremover, når de sætter en sygdomsmodificerende behandling i gang. 

De venter nemlig på en lægemiddelrekommandation, der endnu ikke er blevet offentliggjort. En slags vejledning af lægemiddelvalg, som vurderes ud fra prisen på de medicinbehandlinger, der er sidestillet i den nye behandlingsvejledning. Og den rekommandation kommer først ud senere i år.

Der er ingen kommentar endnu