Gå til hovedindhold

Derfor er arbejde så vigtigt for vores identitet

25. februar 2021
Kort fortalt

Vores forhold til arbejde handler ikke kun om at få brød på bordet, men i høj grad også om vores identitet. Derfor er det så hårdt for os, når vi ikke længere kan det samme som før og måske helt må opgive arbejdslivet. Det forklarer forfatteren til en ny rapport om arbejdslivet med sclerose.

Hvorfor er arbejde så vigtigt for vores identitet?

”Man kan sige, at vi i vores samfund måler succes, i forhold til hvad vi opnår på arbejdsmarkedet,” forklarer antropolog og ph.d. Helle Max Martin. Hun er chefanalytiker ved Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd og udgav i efteråret rapporten ”Arbejdsliv med sclerose”.

Rapporten bygger på interview med mennesker med sclerose og med arbejdsgivere. Dens formål er at undersøge, hvilke faktorer der hæmmer og fremmer mulighederne for at blive på arbejdsmarkedet for mennesker med sclerose. For ny forskning viser, at 7 år efter dia­gnosen forlader langt de fleste med sclerose arbejdsmarkedet helt. Og det kan opleves som et stort tab for mange. Helle Max Martin forklarer hvorfor:

”Arbejde og uddannelse signalerer udadtil, hvem vi er. Så det at gå på arbejde er noget, der understøtter vores selvværd og selvforståelse. På arbejdet kan vi bruge nogle af alle de faglige og personlige sider af os selv, som vi synes, vi kan bidrage med, og på den måde bliver arbejde – ud over at det selvfølgelig giver brød på bordet – rigtig vigtigt for vores identitet.”

Hvorfor er det så svært ikke at kunne det samme som før?

”Der er et stigma forbundet med ikke bare at være syg, men også med ikke at have et arbejde, fordi arbejde er så tæt knyttet til vores forestilling om succes. Når man så bliver diagnosticeret med en kronisk sygdom i en alder, hvor der er fokus på arbejde og familieliv og det at være aktiv i samfundet, så rykkes der ved ens selvforståelse,” fortæller Helle Max Martin. Hun uddyber:

”Det ikke at kunne fortsætte med at arbejde som før er noget, der bliver oplevet som et tab – ikke bare af muligheder, men også af den person, man har været hidtil. Og det gør, at man faktisk skal til at gentænke sig selv og finde en ny måde at bygge sin identitet op på.”

Nogle af de interviewede medarbejdere med sclerose i Helle Max Martins rapport omtaler da også arbejdslivets ophør som en form for livsafslutning:

”Jeg skal så lige hilse og sige, at det der med at gå på førtidspension, det er lidt mærkeligt. Altså det der med at så er der ikke brug for dig længere. Altså det er sgu mærkeligt, men det kan du jo ikke forberede dig på eller sådan.” (mand, 41 år).

Nye prioriteter

Samtidig giver sygdommen også plads og anledning til at overveje, hvad der er vigtigt i livet, understreger Helle Max Martin.

”Det gode er så, som det fremgik hos mange af dem, vi talte med, at mange får øjnene op for, at de har brugt rigtig meget energi på deres arbejde, og når de så pludselig er nødt til at prioritere, hvad de bruger deres kræfter på, så ved de faktisk godt, hvad der er det allervigtigste. Og typisk er svaret jo familien og de nære relationer. For nogle kommer det på bagkant af et forløb, hvor de måske har givet sig selv alt for meget, fordi de skulle prøve at holde trit med et arbejdsliv, som de slet ikke magtede længere, og det er så gået ud over familien. På et tidspunkt kan man så se det, og det bliver klart, at man ikke kan opretholde det her arbejdsliv og samtidig være noget for dem, man virkelig holder af.”

Du kan se hele rapporten ”Arbejdsliv med sclerose” her

Fakta om arbejds­tilknytning og sclerose:

Der går i gennemsnit 5 år fra
dia­gnose til fleksjob og 7 år fra
diagnose til førtidspension.
Kilde: VIVE, september 2020.

Der er ingen kommentar endnu