Derfor forsvinder lysten til sex – og sådan får du den tilbage
Når du får sclerose, er det helt naturligt, hvis du oplever, at lysten til sex bliver mindre eller forsvinder helt. Men når du ved, hvordan symptomerne fra sclerosen påvirker din lyst, kan du med lidt mod, kreativitet og små justeringer finde den igen.

Langt de fleste mennesker oplever, at lysten til sex forsvinder eller bliver mindre i kortere eller længere perioder. Det kan være på grund af en travl hverdag med små børn og meget arbejde, kedelig eller triviel sex, oversete behov eller noget helt fjerde.
Men når du får sclerose, er der også andre faktorer, der påvirker seksualiteten og lysten til sex. Derfor er det helt naturligt, hvis du oplever nedsat eller manglende lyst, når du er blevet syg.
Som du sikkert ved, taler man om primære, sekundære og tertiære symptomer i forbindelse med sclerose. På samme måde kan man tale om, hvordan primære, sekundære og tertiære symptomer påvirker seksualiteten.
Primære seksuelle symptomer
De primære seksuelle symptomer er de symptomer fra sclerosen, som direkte påvirker seksualiteten.
Primære symptomer kan f.eks. være:
• Nedsat følelse i og omkring kønsorganerne
• Rejsningsbesvær eller impotens
• Problemer med at få orgasme
• Manglende udløsning
De primære seksuelle symptomer påvirker ikke alene den fysiske seksuelle formåen, de kan også ødelægge sexlivet og lysten til sex.
Sekundære seksuelle symptomer
De sekundære seksuelle symptomer er de symptomer fra sclerose, som indirekte påvirker seksualiteten. Det kan f.eks. være:
• Træthed
• Spasmer og lammelser
• Nedsat fysisk formåen
• Medicinpåvirkning
• Smerter
• Tarmproblemer
• Vandladningsproblemer/inkontinens
• Kognitive forstyrrelser, f.eks. nedsat koncentration og opmærksomhed, manglende overblik og ændret personlighed.
I dette nyhedsbrev beskæftiger vi os dog kun med de fysiske symptomer, i næste nyhedsbrev kan du læse om, hvordan de kognitive symptomer påvirker seksualiteten, og hvad du kan gøre ved det.
De sekundære seksuelle symptomer kan også påvirke lysten til sex. For det kan være svært at finde lyst, hvis du er træt som et alderdomshjem eller ikke har samme kontrol over kroppen som førhen, f.eks. pga. spasmer eller lammelser. Det kan også hæmme lysten, hvis du er bange for at komme til at tisse eller ikke har kontrol over tarmfunktionen under den seksuelle akt.
Tertiære seksuelle symptomer
De tertiære seksuelle symptomer handler ikke om selve sygdommen, men om den ændrede sociale status, der ofte følger med sclerosen. Hvis du f.eks. var vant til at have et arbejde, du var glad for, eller var den, der havde overblik i hjemmet og klarede de fleste opgaver, men nu er førtidspensionist eller ikke formår så meget i hverdagen, kan du være nedslået og ikke føle dig særlig sexet. Du føler dig måske som en byrde, og det kan naturligvis påvirke lysten til seksuelle udfoldelser.
Det kan også være, du er afhængig af en personlig hjælper, og det kan føles meget grænseoverskridende at have brug for hjælp til at udfolde sig seksuelt – måske så grænseoverskridende, at det dræber lysten.
Uanset om du føler, at din lyst er mest påvirket af de primære, sekundære eller tertiære symptomer, er der altid en vej til at finde lysten igen.
Sådan får du lysten tilbage – planlæg din seksualitet!
Det kan måske lyde mærkeligt og ikke særlig attraktivt eller sexet ligefrem at skulle planlægge, hvornår du og din partner skal have sex. Men med en sygdom som sclerose kan det være en rigtig god idé. Det kræver selvfølgelig, at du først og fremmest har lysten og viljen til at få lyst til sex igen, men hvis du har mod på det, vil jeg anbefale, at du gør det. For de dejlige, intime, frække stunder kan være små oaser af lykke og velvære, som kan være hårdt tiltrængt i en hverdag med sygdom. Det kan højne livskvaliteten for både dig og din partner, og det kan bringe jer endnu tættere sammen, hvis I dyrker lysten til sex og til hinanden.
Som jeg har beskrevet i tidligere nyhedsbreve, er første skridt altid at finde ud af, hvordan sclerosen og symptomerne påvirker lige præcis dig og din lyst. Når du får en større bevidsthed om, hvordan de forskellige symptomer påvirker din seksualitet, er det nemmere at tage højde for dem og finde lysten igen.
Dernæst er det vigtigt, at du ikke slår dig selv oven i hovedet med din manglende lyst, for det er ganske naturligt, at lysten daler eller forsvinder, når man bliver syg. Husk at være tålmodig og blid ved dig selv og hele tiden mærke efter, hvad der føles rigtigt og dejligt for dig.
Når du er blevet klar over, hvordan sclerosen og de primære, sekundære og tertiære symptomer påvirker din lyst og seksualitet, kan du begynde at eksperimentere med, hvordan du får lysten til de erotiske stunder tilbage.
Her har jeg samlet lidt gode råd til dig, som du kan starte med:
• Tal med din partner! Start med at finde ud af, hvad der er svært for dig, og hvorfor du ikke har lyst. Hvis du vil finde lysten igen, er det alfa og omega, at du først er ærlig over for dig selv, og så over for din partner. Hvis du vil genfinde lysten er du – selvom det kan føles farligt – nødt til at tale om det, der er svært. Sig højt, at du måske ikke længere synes, du er sexet, eller at du føler dig som en byrde. Sæt ord på de følelser og tanker, som er svære for dig. Hvis du er bange for at tale med din partner eller har svært ved at finde de rigtige ord, kan du starte med at tale med en psykolog eller sexolog for at få hjælp til, hvordan du kan tale om det på en god måde. Når du taler med din partner om alle de svære ting, vil du måske opdage, at det hele foregår inde i dig selv, og at din partner stadig finder dig sexet og har masser af lyst til dig, men måske heller ikke har haft mod på at tale om det, fordi han eller hun ikke vil lægge pres på dig.
• Hvis din lyst er forsvundet, fordi du ikke længere kan de samme ting som før, er det nødvendigt at skifte fokus. For selvom du ikke længere formår de samme ting eller kan præstere på samme måde seksuelt, så er der helt sikkert andre ting, du kan. Så vær bevidst om, hvad du kan, og glæd dig over det, i stedet for at være ked af det, der ikke længere fungerer. Når du skifter fokus, vil du sikkert opdage, at du også bliver mere kreativ og modig og finder mange flere ting, du også kan.
• Hvis du er meget præget af træthed, så find ud af, hvornår du er mest påvirket af det. Du kan eventuelt begynde at føre en dagbog over dit energiniveau, så du kan se, hvornår du er mest træt, og hvornår du er mere frisk. Hvis du har mest energi om morgenen, så dyrk seksualiteten dér, hvis det er om eftermiddagen, så dyrk den dér.
• Hvis du er påvirket af medicin, smerter eller spasmer, så find ud af, hvornår på dagen du har det bedst, og planlæg seksualiteten efter det. Hvis du får medicin, som dæmper smerter eller spasmer, så planlæg seksualiteten efter, hvornår du tager medicinen, og symptomerne er mindst.
• Dyrk den seksualitet, der er god for dig. Det er essentielt for at finde lysten igen, at du accepterer de udfordringer, sygdommen giver i forbindelse med sex. Det kan være, du skal finde en helt ny måde at dyrke seksualiteten på, som tager hensyn til sygdommen.
• Prioritér intimitet frem for sex. Sex er meget mere end samleje, det er også dybe kys, dejlige berøringer og intimt samvær.
• Prioritér kvalitet frem for kvantitet. Det kan være dræbende for lysten at føle sig presset til at skulle have sex hyppigt, hvis man er træt og syg af sclerose. Derfor kan du opleve, at lysten øges, hvis du fokuserer på én gang god sex om måneden i stedet for 10 dårlige oplevelser med sårede følelser og en fornemmelse af utilstrækkelighed. Hvis du og din partner fokuserer på kvaliteten i stedet for hyppigheden, kan lysten også få tid til at blive opbygget mellem de frække stunder.
Hvis du føler, at du har gjort meget for at få lysten igen, men at det alligevel ikke virker, vil jeg anbefale dig at søge hjælp hos en autoriseret sexolog eller en af sexologerne på Sclerosehospitalerne i Ry og Haslev.
I næste nyhedsbrev kan du læse om kognitive forandringer, og hvordan de kan påvirke seksualiteten. Du får også nogle gode råd til, hvordan du alligevel kan opnå et dejligt og frækt sexliv.
I mellemtiden er du velkommen til at skrive til mig på sexolog@elseo.dk, hvis du har forslag til emner, du godt kunne tænke dig, jeg skriver om. Du kan også følge mig på Facebook. Søg efter ”Else O” – der kommer jævnligt blogindlæg om sygdom og seksualitet. Du kan også finde dem på min hjemmeside her.
Rigtig god fornøjelse.