Gå til hovedindhold

Derya Tireli forsker i blod-hjerne-barrieren

16. november 2022
Kort fortalt

Derya Tireli er forsker og undersøger, hvorvidt blod-hjerne-barrierens utæthed i hjernen viser sygdomsaktivitet hos mennesker med progressiv MS. Som forsker er Derya afhængig af ressourcer ude fra, og støtten fra Scleroseforeningen har været afgørende for forskningen. 

Derya Tireli ses i hvid kittel

Min forskning handler om …

at vi skal undersøge, hvorvidt blod-hjerne-barrierens utæthed i hjernen er en markør for sygdomsaktivitet hos mennesker med progressiv MS.

Vi ved allerede …

at der foregår en vis sygdomsaktivitet, når den her blod-hjerne-­barriere er utæt hos mennesker med attakvis sclerose. Man ved også en lille smule omkring sygdomsaktiviteten hos mennesker med progressiv MS. Vi vil gerne gå i endnu flere detaljer og finde ud af noget om specifikke hjerne­læsioner, skrumpningen af hjernen og jernophobning i hjernen. Det er noget, man ikke ved så meget om på nuværende tidspunkt. Det er det, vi skal gå i dybden med. 

Støtten fra Scleroseforeningen betyder …

at vi overhovedet kan komme i gang med at forske. Vi er som forskere afhængige af ressourcer, der blandt andet går til vores løn, for at kunne forske i sygdommen. Så vi er utroligt taknemmelige for den støtte, Scleroseforeningen har givet os. Den er helt essentiel for vores arbejde.

Hvert år uddeler Scleroseforeningen 16-18 millioner kroner til forskning.

3 hurtige

Biograf eller teater?

”Jeg ser faktisk aldrig film
eller går i biografen. Jeg er nok mere et naturmenneske.”

Pipette eller computer?

”Alt vores arbejde foregår
på en computer. Vi har en ny MR-scanningsteknik, hvor vi bruger computeren til at se sammenhængen mellem
utætheden i hjernen og sygdoms­aktivitet.”

Spise hjemme eller ude?

”Vi går meget op i sundhed, og det kan nogle gange være svært at vide, hvor sund maden er, når man spiser ude. Og så kan det også være svært med et lille barn at tage ud at spise, så vi foretrækker nok en god middag i hjemmet.”

Der er ingen kommentar endnu