Gå til hovedindhold

Det bliver sværere med alderen

27. oktober 2017
Kort fortalt

Når alderen stiger, følger fysikken ikke med. Det er én af de udfordringer, som mange ældre, der har haft sclerose i lang tid, støder på. Og den faldende fysik går ikke kun ud over kroppen, men skaber også andre problemer.

Thumbnail


Stod der ti mennesker foran dig, der alle har sclerose, ville én af dem være over 65 år. Og mange af de, der er i den aldersgruppe, har kæmpet mod og med sygdommen i mange år, da man gennemsnitligt er mellem 32 og 40 år, når man får diagnosen.

Men bliver det egentlig hårdere med årene at leve med sclerose? I nogen sammenhænge gør det, mener psykolog Marianne Kjærem Nielsen. Hun har skrevet en artikel om almindelige bekymringer omkring aldring med sclerose i tidsskriftet MS in fokus fra 2015.

”Det svære ved den her forbistrede sygdom, er, at den næsten altid fortsætter med at udvikle sig, når først man har fået den. Derfor oplever mange af dem, som har sclerose, at få flere handikaps, når de kommer op i årene, og det gør dem jo mere fysisk udfordret, end hvad de førhen har været vant til,” fortæller hun.

Det gør ondt på fysikken

For femten år siden begyndte en række udenlandske forskere for første gang at grave en smule i, hvad sclerose betyder for ældre mennesker. Både fysisk og psykisk. Og ikke så overraskende for mange, er det sandt, at ældre med sclerose oplever, at fysikken og de skavanker, som sclerose har ført med sig, begrænser dem mere og mere med årene.

Det kan skyldes, at flere ældre, der har haft sclerose længe, lever med den primære – eller sekundære progressive slags. Men det kan også være, fordi den ældre aldersgruppe ikke har haft samme mulighed for medicinsk behandling, som man kender til i dag. Eller blot at årene og sygdommen generelt er slidende for kroppen.

Og det har sat spor hos omtrent 64 procent af de over 60 år med sclerose i Danmark. De er nemlig afhængig af hjælp fra andre – enten familie, venner eller professionelt, hvilket indskrænker følelsen af frihed. Det viser en undersøgelse fra 2015, der er lavet af scleroseforeningen.

Du er ikke den eneste, der bliver ældre

De fysiske forandringer kan også sparke gang i andre udfordringer, der ændrer på den måde, man tidligere har levet sit liv.

”Hvis man har en partner, oplever mange, at svækkelsen af fysikken kan skabe problemer i forholdet i takt med at ens partner jo også bliver ældre og selv mærker til det. Måske er der ikke det samme overskud og de samme kræfter fra ens partner til at agere hjælper over for den, der har sclerose,” forklarer psykolog Marianne Kjærem Nielsen.

”Og den hjælp, som man tidligere fik i hjemmet, bliver ofte overladt til partneren, hvis han eller hun går på pension og derfor får mere tid. Men det er jo ikke ens betydende med, at partneren magter opgaven, for det kan være rigtig svært at være hjælper for sin ægtefælle. Rollerne kan føles helt skæve, når de pludselig bliver ændret på den måde, og det kan skabe utilfredshed og dårlig samvittighed, ” fortæller hun.

2 Kommentarer
notamember
Mette Bechmann… - 28. oktober 2017

Rigtig godt skrevet. Inspirerende.

notamember
Jette Bay - 2. november 2017

Burde i ikke også have medtaget, at det ikke kun er helbredet der slider? Vi får en række andre kroniske sygdomme i kølvandet af MS, livsindkomsten vil for flere faldet væsentligt og når man bliver 67 år bortfalder alle pensionstillæg (erhvervsudygtighed og invaliditetstillæg) og man skal klare alt på en almindelig folkepension. Altså ved mindre man har andre pensionsordninger og formue ved siden af.
Forhåbentlig har man til den tid stadig noget der kan give indhold og livskvalitet til livet.