Gå til hovedindhold

Det, der skal indtages

11. juli 2017
Kort fortalt

En fortsættelse af temaet Alternativ Behandling - Hvad er du til? Grav dig dybere ned i de fire alternative muligheder, flest danskere med sclerose vælger, som skal indtages. Og læs også om én af de mest omdiskuterede behandlinger, som ikke er på listen over de mest benyttede alternative behandlinger, men som alligevel har fået en plads i temaet.

Supplement af vitaminer og ­mineraler

er det alternativ, som flest med sclerose vælger. Og det kan der være en god grund til. Man skal nemlig være særlig opmærksom på to vitaminer, når man har sclerose.
Det ene er B12-vitamin, som man normalvis får igennem magert kød, fisk, æg og mejeriprodukter. Vitaminet er vigtigt for, at nervesystemet fungerer optimalt – og det er jo netop dét, som sclerose angriber.
Det andet vigtige vitamin hedder D3. Det får man fra blandt andet sollys, og da vi ofte spejder efter det i Danmark, er der en del mennesker, der er i underskud af netop dette vitamin. Følgerne af det kan være muskelsvaghed, smerter og træthed.
Men generelt får de fleste mennesker de vitaminer og mineraler, som kroppen har brug for, igennem en varieret kost. Derfor bør man teste hos lægen, hvad kroppen er i underskud af, før man spiser løs af kosttilskuddene. For det er ikke ufarligt at indtage for store mængder af især fedtopløselige vitaminer såsom K-, E-, D- og A-vitaminerne.

Supplement af olier

Er lige efter vitamin- og mineraltilskud det mest populære alternative valg blandt danskere med sclerose.
Uden olie fungerer vores krop ikke optimalt, og det skyldes blandt andet, at membranerne rundt om alle vores celler er opbygget af fedt. Derfor vil nervesystemet, immunforsvaret og hormonbalancen blive udfordret, hvis ikke kroppen får tilført nok fedt fra for eksempel olier. Ofte får vi dog de olier og den mængde, vi har brug for, igennem en varieret kost, men det kan i nogle tilfælde være nødvendigt med et ekstra »skud«, før kroppen får præcis den mængde, som der er behov for. Og her er det omega 3 – som blandt andet kan fås igennem fiskeolie – og planteolier, der er det helt store hit blandt danskere med sclerose.

Specielle diæter

Åbner op for, at den enkelte person kan få kontrol over sit sygdomsforløb ved at ændre sin kost. Der findes flere forskellige filosofier om, hvad der er effektivt at spise, og hvad man bør undgå, når man har en sygdom som ­sclerose.
Almindeligvis har sådan nogle diæter til formål at opnå et mål. Med en sygdom som sclerose kan det for eksempel være, at man prøver at forebygge symptomer fra sygdommen eller bivirkninger fra medicin ved at følge nogle specifikke råd og regler. Men det kan ofte gå ud over de officielle kostråd, fordi noget bliver skåret fra, mens andet vælges til i anderledes mængder. Læs på side 14 om Sanne, som har lagt sin diæt helt om på grund af sclerose. 

Urtemedicin

Er naturprodukter, der bruges som medicin. De forskellige stoffer, som findes i urterne, kan trækkes ud, men der er også noget urtemedicin, hvor hele planten bliver brugt.
Der er lige så mange forskellige typer af urtemedicin, som der er formål med at bruge det, og de mange forskellige former for urtemedicin påvirker selvfølgelig forskelligt. Derfor kan ét middel være effektivt mod smerter, mens et andet hjælper på træthed eller noget helt tredje.
Men det er ikke alle stoffer i urterne, der blandes lige effektivt sammen med den konventionelle »almindelige« medicin. Det er derfor vigtigt, at man ikke bare slår sig løs i urtemedicin, før man har drøftet det med sin læge.

Der er ingen kommentar endnu