Gå til hovedindhold

"Det giver en ro, at du bliver klar over dine begrænsninger"

20. oktober 2020
Kort fortalt

52-årige Jesper Andersen fra Bornholm har levet med sclerose i 35 år, og de sidste tre år er det gået ned ad bakke. Hans gangdistance er 300 meter med stok, og hans balance driller. Men han har et fleksjob som graver otte timer om ugen, en kone han elsker, og spørger du Jesper, er han godt tilfreds med sit liv.

Gid jeg havde vidst noget før, at…
ingenting. Jeg tror, det er godt, at man ikke ved alt. Jeg havde ikke haft lyst til at få at vide, hvor hurtigt det kan gå ned at bakke, hvis det gør det. De sidste tre år er det gået stærk, og hvis jeg havde vidst det for 10 år, så havde jeg været skidebange for at være nået dertil. Og så bliver man vanvittig.

Havde jeg ikke fået sclerose, havde jeg...
måske løbet en tur eller prøvet at blive forpustet. For det er godt nok mange år siden sidst. Det har jeg ikke været i 1990. Jeg ville løbe en tur, så langt at jeg kom til at svede af det. Jeg kan nærmest ikke engang huske, hvordan det føles.

Sclerose gør mig ked af det, fordi...
ens verden falder sammen, og man skal bruge ufatteligt mange kræfter på at bygge den op igen. Det kan tage mange år. Og du får det først bedre, når du lærer at leve med, at sclerose er et vilkår for dig nu. Når du først har fundet ud af det, så bliver det lettere oppe i dit hoved. Det giver en ro, at du bliver klar over dine begrænsninger. Når så du vil gøre noget, du normalt har kunnet gøre før sclerosen, jamen så må du finde på noget andet og gøre det til normalen.

Hvis jeg skulle give et råd til andre, ville jeg sige...
lev livet alt det, du kan. Man skal gå til den, mens man er her. Jeg synes, jeg har gjort det. Jeg har haft et fantastisk godt liv også med min sclerose. Der har været masser af problemer før, men i det store hele har det sgu været godt nok.  Jeg ville ikke lave det om.

Det, der har hjulpet mig mest, er...
MIN måde at se tingene på. Det vigtigste er at gøre det på din måde, for det er den rigtige måde for dig. Sclerosen er jo så forskellig fra person til person.

Der er ingen kommentar endnu